Лидерът на мъжкия национален отбор по баскетбол Александър Везенков въобще не се притеснява от факта, че това е първото му участие на европейско първенство в кариерата му. Крилото се превърна в първия играч през този век, който записва поне 20 точки и 10 борби в първите си два мача на ЕвроБаскет. Това показва справка на статистическата платформа Opta.


Везенков направи дебюта си на Европейското в четвъртък в двубоя срещу Испания, когато се превърна в най-резултатния играч на първия ден на шампионата, след като регистрира дабъл-дабъл от 26 точки и 11 борби. Вчера, при поражението от Турция, българският национал дори успя да надгради върху представянето си срещу световните шампиони, регистрирайки 28 точки, 15 борби и 4 асистенции на сметката си.


По този начин след първите два кръга на Европейското Везенков е лидер както при реализаторите, така и при борците. Баскетболистът на клубния Олимпиакос заема челно място в класацията за най-резултатните играчи със своите 27.0 точки на мач, като зад него са Янис Адетокумбо с 26.0, Тайлър Дорси и Лаури Марканен с по 25.0 и Джанан Муса с 24.5 точки.


При борците Везенков отново води на Янис, като българинът има средно по 13.0 борби на мач срещу името си, докато суперзвездата на гръцкия национален отбор овладява по 11 топки на мач, колкото и Сандро Мамукелашвили от Грузия. Акиле Полонара взима по 10.5 борби, а Йонас Валанчунас е на пето място със средно по 10.0.