На   26 юли се навършиха 80 години от рождението на Людмила Живкова,  председател на Комитета за изкуство и култура  от 1975 до 1981г., което е с ранг на министър.   Дъщерята на бившия държавен глава Тодор Живков си отива от този свят на 39-годишна възраст и до днес около смъртта й витаят десетки версии, написани са книги. Много по-малко обаче се говори за нейния принос за отварянето на  България към света.  По решение на семейството 80-годишнината от рождението на Людмила Живкова бе отбелязана в Правец  днес – на 7 септември, когато се навършват и 111 години от рождението на Тодор Живков.
В Историческия музей  бе открита фотоизложба с наслов „Културното отваряне на България към света”. Показани са фотоси, някои от които за първи път, отразяващи официални срещи на Тодор Живков и Людмила Живкова с държавни лидери и знакови световни личности.
Изложбата бе открита от дъщерята на Людмила Живкова – Евгения, която говори за инициативите й, които имат своята стойност и днес. Сред тях са Националния дворец на културата, който тя е искала да се нарича „София” – мъдрост, Националната гимназия за древни езици и култура, училището за надарени деца в Горна баня и други.
Десетките присъсващи на събитието днес положиха цветя пред бюста на Людмила Живкова. Той се намира в градинката срещу родната къща на Живков и е дарение на общината от семейство Живкови.
Събитието завърши с концерт на формациите ,,Светоглас“ и ,,Гласове на традицията“.