Кандидатът за народен представител от ГЕРБ-СДС Дамян Маринов инициира дискусия за пътната безопасност. Тя се проведе вчера в Ботвевград и в нея участваха Диана Русинова и други експерти от Европейския център по транспортни политики, представители на общинската власт, кметове от селата, общински съветници, представители на отдел „Обществен ред”, граждани. В дискусията участваха и първите двама от листата на ГЕРБ за Софийска област Младен Маринов и Радомир Чолаков.
 „Всеки ден   по един човек  загива по пътищата на България.
За първите седем месеца на годината от ПТП са загинали 288 човека, което прави средно 1,4 загинали на ден. Тежко ранените са 4472 души, което прави средно 21,1 тежко ранени на ден. Това показва анализ на Института по пътна безопасност, оповестен само преди дни.
През месец юли, след като правителството обяви война на нарушителите по пътищата в България, загиналите са 63-ма, което е 2,03 души средно загинали на ден.При тежко ранените се констатира още по-драстично нарастване през месец юли. Тежко ранените са 899 човека или 29,01 средно на ден.
И още една тревожна статистика:
През 2021 г ПТП -та са се увеличили с 10% спрямо 2020г.
Загиналите при катастрофи са с 21.2% повече спрямо 2020г. ранените – близо 7% повече
Изводът : въпреки декларираните усилия от страна на управляващите през изминалите близо две години  жертвите и тежко ранените продължават лавинообразно да се увеличават. Не минава ден, в който медиите да не разпространяват ужасяващи новини за загинали хора по пътищата” – изтъкна Дамян Маринов при откриването на дискусията.
„Картината с републиканската пътна мрежа на територията на община Ботевград е  ужасяваща: целият тежкотоварен трафик  от София за Северна България минава по стария път през Витиня месеци наред. Осеян с дупки, непригоден за подобно натоварване. Аварирали камиони, катастрофи, задръствания -  почти всеки ден. Поредният смъптен случай от преди два дни.
Другият републикански път – Ботевград- Литаково -Рашково – официално е затворен за движение, защото ремонтът не е завършил. Но забраната за движение не важи за живеещите в района!? По-абсурдна ситуация не може да се измисли – хем е затворен, хем забраната не важи! Последният случай на катастрофа със загинал шофьор е от август” – заяви още Дамян Маринов.
По време на дискусията бяха поставени и редица конкрети въпроси: може ли общината да закупи и дари на полицията стационарни камери, които да бъдат монтирани на невралгични места, където често стават инциденти. Мотивът е, че само полицията може да санкционира нарушителите по Закона за движение по пътищата. Диана Русинова посочи, че това е практика в някои европейски държави. Идеята бе приветствана и от кмета Иван Гавалюгов, който направи допълнение, че общините ще имат стимул да даряват камери на полицията, ако стойността на наложените глоби се връща в общинския бюджет и тези средства се използват за въвеждане на мерки за безопасност на движението.
Кметът на Литаково постави въпроса с опасните тополи край републиканския път и нехайството на държавата, в лицето на АПИ, към този проблем.  Кметът на Трудовец също се оплака от безхаберието на АПИ по отношение на пътя Ботевград-Трудовец, който е част от републиканската пътна мрежа.
„Безопасността по пътищата е част от националната сигурност на страната.  Здравето и животът на гражданите трябва да е приоритетът в политиката на местно и на национално ниво” – заяви Младен Маринов. Той посочи, че по време на управлението на ГЕРБ жертвите по пътищата в страната са били сведени до нива от преди 30-40 години, но през последните две години броят на жертвите и ранените се увеличава лавинообразно.
„Безопасността на пътищата  ще е една от приоритетните  теми, които ще поставим в работата на следващото Народно събрание – категоричен бе Младен Маринов.
Купуването и продаването на гласове е престъпление