През седмицата в Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве - гр. Силистра е регистриран епидемичен взрив от салмонелоза.

Това съобщиха от пресцентъра на здравното министерство, цитирани от zdrave.net.

Между 21 и 23 октомври са заболели 7 души от гр. Силистра и 2 души от с. Айдемир, обл. Силистра.
До момента при 4 от тях е изолирана Салмонела ентеритидис.

Заболелите са консумирали закупена готова храна, произведена в кулинарен цех към магазин в гр.Силистра. За лабораторно изследване са взети проби от хранителни продукти, от готова продукция, от повърхности и кухненска посуда в кулинарния цех.

Организирано е микробиологично изследване на кухненския и търговския персонал. Връчено е предписание за временно спиране с цел основно почистване и дезинфекция на кулинарния цех и кулинарния щанд на магазина. Разпоредени са необходимите профилактични и противоепидемични мерки.

Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве в гр. Стара Загора е регистрирала епидемичен взрив от салмонелоза в Детска ясла № 12 в града.

В периода 17-19 октомври заболяват едно дете и санитарка с клиника на гастроентероколит. След проведено лечение в МБАЛ АД - Стара Загора те са изписани.

При извършеното епидемиологично проучване на 20 октомври са проведени микробиологични изследвания за чревни инфекции на 16 контактни деца и 8 души персонал.
При 4 от контактните деца е изолирана салмонела група С. Децата са без клиника, насочени са към личните лекари за саниране.

Взети са хранителни проби и проби от повърхности в кухненския блок и групата. Връчено е предписание за отстраняване на констатирани санитарно-хигиенни неблагополучия в детското заведение.
Епидемиологичното проучване продължава.