Взрив на сметището на Нова Загора остави без ръце 25-годишния Михаил Асенов от ромския квартал „Шести”. Мъжът е в критично състояние и е настанен в болница.

Михаил, заедно с още хора от квартала, са преравяли сметището в търсене на старо желязо, когато взривното устройство е избухнало. С откъснати ръце и травми по цялото тяло пострадалият е откаран в Спешния център в Нова Загора, след което е транспортиран в болница в Сливен. Предстой служители от ДОТИ-София да установяват вида на взривното устройство.

„Чух за случая и много съжалявам, че се стигна до тук”, каза кметът на Нова Загора Николай Грозев. Той е внасял вече три пъти в Общински съвет предложение да бъде прекратен договорът с частната фирма концесионер, която охранява сметището. Комисия е проверила преди дни как се изхвърлят отпадъците и как се охранява сметището, като е констатирала редица пропуски. Пропуск е и това, че са допуснали хора да ровят там, каза още Грозев.

Той е категоричен, че на следващата сесия на Общинския съвет на 29 април отново ще внесе искане договорът да бъде прекратен и с охраняването на сметището да се ангажира общината.