Нели всъщност е Недка.  Кръстена е на баба си Неда от Липница. Една пословично работлива жена и къщовница. Макар че живеели в недоимък – къщата й светела, прането й белеело отдалеч. Кръстили я на баба Неда, но майка й  много харесвала името Нели. Винаги я  наричала с това име и то й останало. Но по документи си е Недка, на баба си Неда.


Днес Нели е на 43 години. Разказва за себе си и усмивката не слиза от лицето й. Дори когато говори за болезнени неща. Завършила е техникум по текстил в Етрополе. Рано се омъжила, родила сина си. Винаги е била работеща жена. И активен гражданин.


Защо една млада жена в свободното си време се захваща с обществени каузи, вместо да отделя време за себе си и чисто женски занимания?


“Още като малка се вълнувах от бурните събития през 90-те.  Попивах вълнението и тревогата на моята майка и нейните колежки, приятелки, хората, с които общуваше.


После, като  осъзнат човек, за мен беше естествено да се включа в протестите през 2013 година срещу високите сметки на тока. Първите два митинга в Ботевград бяха многобройни, после останахме шепа хора, които наистина искахме нещо да се промени, да отстояваме правата си на граждани. От тогава всъщност започнах да следя и работата на местния парламент. Присъствах на всички заседания. В началото ми се струваше, че е като театър. Но... всъщност разбрах колко важни са решенията, които вземат. Разбрах, че за нас, гражданите, е  изключително важно кого изпращаме да ни представлява. Дали ще гласува по съвест, дали ще бъде отговорен или просто ще присъства в залата, дали има капацитет да вникне в проблема.”


“Запчнах да изразявам мнението си активно по различни актуални теми и така станах част от една общност на критични, дясно мислещи хора, които споделят европейски ценности. Усетих, че сме близки като светоусещане и така влязох в „Демократична България”, разказва Нели Цанова.


В навечерието на кампанията за парламентарните избори тя получава и предложение да се включи в листата на демократичното обединение за Софийска област. За нея това е чест, отговорност и мотивация за по-активна работа.


А Нели е доказала, че може да се раздава за обществени каузи. През последните години тя е е един от активистите за възраждане на село Липница. Инициативите им са много, а целта е една – да превърнат  селото в по-добро място за живеене и привлекателно за туризъм. А резултатите от усилията им са видими, за всеки, който посети Липница. Независимо дали става дума за дребни неща като ръчно изработени табели с имената на махалите, почистени  пространства, засадени цветя  или възраждане на местни традиции. А как намира време?  


„Такава съм си, обичам да се раздавам, това е природата ми, носи ми радост” – с усмивка казва тя.


Можете да гласувате за Нели Цанова на 2 октомври с номер 25 и преференция 116.


Купуването и продаването на гласове е престъпление!