Дълги години България не покриваше високите изисквания на Sony за сервизна поддръжка на лаптопите им VAIO и затова те не се предлагаха официално у нас. През това време много малки и големи специализирани компании ги внасяха и обслужваха на своя отговорност, но постигнаха едно - направиха ги добре разпознаваеми на българския пазар.

На специално събитие в НДК, Sony България показа първите 4 напълно локализирани за страната ни VAIO модела: два от серия FW със и без Blu-ray драйв; и по един от ултрапортативните серии Z и TT, които ще се продават официално у нас от ноември. Всички те ползват новата платформа Intel Centrino 2, която е с подобрени: multitasking режим на работа, скорост на харддиска, живота на батерията и надеждна безжична мрежа. Всички модели са и доста дизайнерски изпълнени.

Серия FW е разработена за High Definition развлечение. Моделите от нея имат Full HD 16,4-инчов X-black дисплей с широкоекранен формат 16:9, Intel Core 2 Duo T9400 процесори и видеокарта ATI Mobility Radeon HD3650, 500 GB HDD и 4GB DDR2 SDRAM, вградена уеб камера, софтуер VAIO Movie Story за редактиране и създаване на HD филми. Корпусът им е подсилен с магнезий, като и благодарение на уникалната панта, можете да хващате и вдигате лаптопа за дисплея, без това да му навреди.  Цените им са 1999 лв. и 2999 лв. (за модела с Blu-ray записвачка)

Моделът от серия Z (VGN-Z21XN/B) разполага с WXGA екран с диагонал от 13,1-инча със специално защитно покритие срещу издраскване, което бе демонстрирано чрез автоматичен метален молив. Минитюаризацията му е постигната благодарение на инженерна иновация, включваща 12-слойна дънна платка. Корпусът му е от усъвършенствани въглеродни влакна, което означава голяма здравина и преносимост - VAIO серия Z тежи под 1,5 кг и издържа на падане от 72 см в работен режим и до 90 cм, когато е изключен. Тук цилиндричната панта играе ролята на ергономична ръкохватка при пренасяне, а вътре в нея е батерията, която в режим Stamina издържа до 5 ч работа. Цена 4299 лв.

VGN-TT11XN/B е най-компактният модел. Името на серия ТТ, не случайно съвпада с това на супер луксозният модел на Ауди. Лаптопът има 11,1-инчов X-black широкоекранен дисплей с  WXGA (1366 x 768) резолюция, отново олекотен корпус от карбон, супер дълъг живот на батерията над 7 часа и тегло приблизително 1,3 кг. Процесорът му е Intel Core 2 Duo ULV SU9300, харда 160 GB, а операционната памет отново 4 GB. TT предлага и система от защити на данните: VAIO харддиск защита, която улавя резките движения и паркира незабавно главите; разпознаване на пръстов отпечатък и Trusted Platform Module (TPM) хардуерът за криптиране на информацията и паролите. Цена 4699 лв.

Поддръжката на лаптопите ще включва 24/7 телефонна линия, която се поема на български език от колцентър в Унгария.

Как се осъществява сервиза? Ако нещо се случи с новозакупеното ви VAIO, оператор от потребителската линия ви прехвърля към единственият оторизиран сервиз на VAIO за Европа в Германия. Оттам би трябвало, да поемат грижата да ви информират, коя голяма куриерска фирма ще отнесе лаптопа ви за ремонт, чийто срок трябва да е до 5 работни дни и ще ви го достави обратно в България.

Sony България и въпросният сервиз не поемат гаранция на лаптопи закупени от неоторизирани вендори.

Макар всички нови официални модели лаптопи VAIO да са позиционирани в VIP потребителската ниша, освен в локалните Sony центрове, те ще се продават на специално обособени щандове само в някои от магазините на веригите Техномаркет и Технополис, чието качество на обслужване на клиентите е спорно. 

За момента Sony България не предвижда да работи с други специализирани вериги и вендори на компютърна техника у нас.