Норвежците се радват на най-добро качество на живот в света, сочат данните на обновена световна класация. На второ и трето място са исландците и австралийците, а страните от Африка са на дъното, предаде АФП.

Австралийците пък пият най-много алкохол, гърците пушат най-много цигари, японците четат най-много вестници, а в Еквадор стават най-много убийства на глава от населението, сочи статистиката в „Джобен формат на света в цифри за 2008г.“ на списание „Икономист“.

От него разбираме също така, че Япония има най-голям дял от възрастно население, като 26% от него са над 60 години, а в Люксембург е най-високият БВП на глава от населението.

Великобритания пък, която е петата в света икономически развита страна, се нарежда на 17 място в индекса на „човешкото развитие“, който отразява качеството на живот. В дъното са Нигер, Сиера Леоне, Мали и редица африкански страни, които заемат последните 20 места.

САЩ оглавяват класацията за държави, които изхвърлят най-много въглероден диоксид в атмосферата - около 4 800 милиона тона, следвани от Китай с 4 140 милиона, а Русия е трета с 1 500 милиона тона.

Австралийците приемат най-много алкохол като цяло, но чехите пият най-много бира на глава от населението, а в Португалия - вино. В САЩ 2,2 милиона души са в затвора, а в Китай през 2004г. са извършени 3400 екзекуции.