В Общинския съвет е внесе доклад за социално-икономическото развитие на село Новачене към 2022 год. Той е изготвен от кмета на населеното място – Катя Петрова. В доклада тя подчертава, че през последните 10-12 години Новачене бележи напредък в развитието на инфраструктурата и подобряване на социално-битовите условия за живот, давайки конкретни примери за направеното до момента. Битовата канализация за отпадни води е изградена почти по всички улици с изключение на: ул. “Ивайло“ – 300 метра, част от ул. “Васил Левски“ - - 80 метра и част от ул. “Филип Тотьо“ – 250 метра. 


Извършена е подмяна на водопроводната мрежа с изключение на тази по улиците “Евлоги Георгиев“, “Медвен“, “Добруджа“, “Опълченска“ и “Г. С. Раковски“. 


Извършен е цялостен ремонт на ДГ “Зора“. Подменена е дограмата на ОУ “Васил Левски“. Изградена е нова оградата на църквата – частично, като в момента се изгражда и другата част. Направен е частичен ремонт на сградата на бившия битов комбинат, очаква се до края на годината да бъде изцяло завършен. В селото за изградени три детски площадки и игрище с изкуствено покритие. Изцяло асфалтирани са улиците “Ангел Кънчев“, “Васил Друмев“, “Черешово топче“, като от нея остава една малка част за асфалтиране. 


Газопреносната мрежа обхваща 60% от уличната мрежа. Битовите абонати са около 70 на брой, общинските учреждения се отопляват на газ.


Улиците са оборудвани с улично осветление с икономични осветителни тела. 


Вилната зона на селото е водоснабдена. Част от нея е електрифицирана и газифицирана. Изградена е битова канализация и улично осветление, а подходите към нея са асфалтирани.


Това са само част от реализираните дейности, изброени в доклада.


В последната част на информацията кметът на Новачене поставя като приоритети: ремонт и облагородяване на мемориалния комплекс “Косматица“, който е свързан с историята на Ботевградския край, ремонт на площадното пространство в центъра на селото, саниране на сградата на кметството, ремонтиране на навесите на гробищните паркове, цялостно асфалтиране на ул. “Съединение“.