Монетите вероятно са съхранявани в торбичка и са открити разсипани в пласт с пръст и каменен трошляк. Между откритите находки има още 36 монети, от които две сребърни – Антониан от III в. и един рядък екземпляр на император Волусиан /251-253 г./


Приключиха археологическите проучвания на Антична и късноантична крепост Боровец край с. Разлив за сезон 2022 г. Проучванията са финансирани от Министерство на културата по договор с Исторически музей-Правец след защитен проект. През този сезон са проучени още 250 кв. м площ във вътрешността на крепостта.


Какви са резлтатите от проучванията, разказва директорът на Историческия музей в Правец Таня Борисова, която е и ръководител на археологическите проучвания на крепостта „Боровец”
„Резултатите от проучванията наистина са много добри. Открита е колективна монетна находка от 120 монети от V в. Монетите вероятно са съхранявани в торбичка и са открити разсипани в пласт с пръст и каменен трошляк. Между откритите находки има още 36 монети, от които две сребърни – Антониан от III в. и един рядък екземпляр на император Волусиан /251-253 г./, три колониални монети от III в., едната сечена в Пауталия /Кюстендил/, другата в Никея, една монета с монограм на Юстин, няколко монети с монограм „М“ на Анастасий /491-518/, Юстин /518-527/, Юстиниан /527-565/ , между които една с номинал 40 нумии. Намерени са няколко бронзови фибули /игли за закопчаване на дрехи/, две вотивни пръчки /за гласуване/, два броя бронзови стила /за писане/, сребърни апликация за колан и висулка, оловна пломба за документ, още бронзови предмети - верижка с висулка, пръстен, халки, обеци, съд /тава/. Открити са и седем хромела за мелене на жито, глинена лампа, прешлен за вретено, оловни тежести за рибарска мрежа, каменна чукалка, точила и брусове, железни предмети – ножчета, стъргалка, слитък желязо, подготвен за изработване на предмети, гвоздеи, куки и скоби, зъби от дарак. Изключително важно е да отбележим, че вотивни пръчки, бронзови стила, екзагии се намират сравнително рядко и то на обекти от такъв тип. А ние имаме по повече от 10 броя.


В архитектурен план цялостно разкрихме втори вход на крепостта при североизточния ъгъл. Той е прецизно изграден и много внушителен. До южната страница на входа е разкрит Г-образен зид, част от крепостната стена, който представлява основи на стълбище, водещо към входа и стената. Вероятно става въпрос за над вратна кула, служеща за наблюдение. Във височина вероятно е имало дървена конструкция, чрез която е можело да се качва върху стената и да се маневрира удобно. Входът е бил с арковиден свод. Портата е еднокрила и се е отваряла навътре, запазен е камъкът с дупка за оста. От входа се е стигало до малък площад. В уширеното място (площад) при входа до крепостната стена е имало дървен навес, вероятно за конете, влизащи с товар в крепостното пространство. Вероятно тук е била шатрата на писаря, който е описвал стоките, които влизат в крепостта и е контролирал движението. Доказателство за това са останките от горяло дърво, множество железни предмети – гвоздеи, скоби клинове, куки. Открити са множество железни цинтове /габърчета за обувки/, които маркират пътеката и доказват, че е имало голямо движение на преминаващи хора през площадчето. На юг от входа към вътрешността има останки от стена на калова спойка, широка 1,20 м и запазена само в един ред камъни с добре изразени лица и пълнеж в средата. Вероятно е имало сграда, построена преди оформянето на североизточния вход или пък тя е част от по-ранна крепостна стена още от времето на траките. Може би тук и в по-ранни времена е имало малък вход (потерна). На по-късен етап тази стена е разрушена и върху нея е насипан пласт от дребни камъни и трошляк с цел изравняване на терена и оформяне на подход към билото на хълма. По-нагоре на юг към билото скалите са изрязвани, има включения от камъни с цел оформяне на вероятни стълби. Запазено е и част от огнище, покрито от плочести камъни и върху него е изграден по-късен зид от не добре подредени камъни. В този участък е открита по-фино изработена керамика с червен цвят и лаково покритие. Намерен е фрагмент от блюдо с врязана украса, части от паници, датирани във втората половина на 2-ри век, както и устие от тънкостенен стъклен съд.”


На билото на крепостта са разчистени 50 кв. м, където екипът се натъкна на много по-ранни останки  от сгради и структури, предхождащи строителството на крепостта. Можем да ги свържем с вероятното продължение на каменната платформа от времето на траките, ограждаща свещеното култово пространство на билото на крепостта. Откриват се множество фрагменти битова керамика, изработена на ръка от 5-ти –  4-ти век пр. Хр., между тях и няколко от 11-ти век пр. Хр. от времето на ранножелязната епоха. Открит е един ранен прешлен за вретено и бронзова стрела.


В заключение археологическите проучвания на крепостта Боровец и през тази година са много успешни. Откритите архитектурни останки и находки доказват, че крепостта е важен стратегически обект в Старопланинската укрепителна система през IV-VI в., построена върху естествено защитен връх, но добре укрепена с мощна крепостна стена и два входа - новооткритият от североизток и другият е в югоизточния ъгъл. Крепостта е гъсто заселена  и постоянно обитавана през V и VI в.