Нов електрохидравличен багер HITACHI EX2600E-6LD влиза в експлоатация в рудник „Елаците“. Придобивката бе осветена с тържествен водосвет на 2 ноември в Рудодобивен комплекс на „Елаците-Мед“ АД. Гигантският багер тежи 248 т, има електрически двигател и е оборудван с най-съвременни технологии, което допринася за по-високата му производителност, по-ниските оперативни разходи и нулеви емисии на CO2.  


На събитието, от страна на дружеството, присъстваха инж. Стоил Димитров –генерален директор „Производство“, инж. Георги Петров и инж. Славей Иванов – зам.-генерални директори „Производство“, инж. Ивайло Николов - директор Рудодобивен комплекс, както и директори и служители от комплекса. 


Гости на освещаването бяха д-р инж. Иван Вутов – зам.-управител на „Геотехмин“ ООД и председател на СД на „Геотрейдинг“ АД, г-н Николай Младжов – управител на „Z&M Прайвит Ко.“ ООД, г-н Николай Тевекелов – мениджър „Продажби и следпродажбено обслужване“, г-н Красимир Деков – заместник търговски директор и г-н Пламен Костадинов ръководител отдел „Инвестиционни покупки“ в „Геотрейдинг“ АД. 


С тържествен водосвет отец Емил Якимов от Етрополския манастир даде благословия за здравето на екипа и безаварийната работа на новата минна техника. „Закупуването на новия електрически багер е поредната значима придобивка за „Елаците-Мед“. От екологична гледна точка електрическият багер има нулеви емисии CO2, но също е и много по-икономичен за поддръжка и експлоатация“ – каза инж. Ивайло Николов в приветствието си на събитието. По традиция най-новата придобивка за „Елаците-Мед“ бе официално открита чрез прерязване на трикольорната лента от д-р инж. Иван Вутов, г-н Николай Младжов, инж. Стоил Димитров и инж. Ивайло Николов. 


Инвестициите в съвременни високо механизирани минни машини с ниски емисии са част от усилията на „Елаците-Мед“ за минимизиране на въздействието върху околната среда. Новият електрически багер Hitachi EX2600E-6 LD е специално проектиран за мащабите на рудник „Елаците“, има ниски експлоатационни разходи, не отделя вредни газове и не използва петролни ресурси. Той разполага с най-модерни системи за лесно и удобно управление и мобилност, които спомагат за по-голяма ефективност и комфорт на оператора. Багерът е с максимален капацитет на кофата от 15 m3 и хоризонтален размах от 14 m. Компанията има инвестиции и в други електрически машини – основно багери, сонди и самосвали. През 2022 г. бе закупена нова механизация в Рудодобивен комплекс - булдозер, 3 сонди, 6 автосамосвала със система за задвижване на дизелов двигател-генератор и с електрически двигатели, както и друг вид машини с активна регенерация на изгорелите газове и AdBlue системи.