Около 135 българи ще загинат при катастрофи до края на годината, а над 1500 ще бъдат ранени, мрачно прогнозира Красимир Костов от Отдел “Пътна полиция”.

Кратката светла част от денонощието, лошите атмосферни условия и нетолерантността на шофьорите стоят в основата на тежките ПТП през зимата, уточниха от КАТ на специална пресконференция.

По този повод на 1 ноември стартира станалата традиционна вече акция “Светлина”.

От тогава до 31 март шофьорите са длъжни да карат с включени къси светлини и през светлата част на денонощието, припомниха от Пътна полиция.

През първите 10 дни от акцията служителите на КАТ няма да глобяват водачите, които карат без включени фарове, а само ще ги спират да ги предупреждават и да им раздават листовки.

След това ще бъде налагана глоба от 20 лева, като няма да бъдат вземани контролни точки, уточниха от “Пътна полиция”.

“В много страни карането с включени фарове е целогодишно. Така е например в Швеция, Финландия, а наскоро дори и Македония се присъедини към тази инициатива”, обяви председателят на СБА Георги Янакиев.

Той обяви, че от съюза ще извършват безплатни технически прегледи на светлините на автомобилите.

“Всеки водач, който желае, може да дойде при нас и да провери своите фарове”, отбеляза Янакиев.

От КАТ наблегнаха на тревожната статистика, че 30% от загиналите през зимните месеци от катастрофи са пешеходци. За сравнение този процент в ЕС е 12, уточни Красимир Костов.

Поради тази причина полицията съвместно с общинските администрации ще извършат преглед на уличните осветления в градовете и ще сигнализират със специални знаци местата с повишена концентрация на ПТП.