По една жертва всеки ден взема ракът на маточната шийка. България е на едно от челните места в Европа по брой заболели. На старият континент смъртността от това заболяване е сведена до минимум, докато у нас тя постоянно расте.

Изчисленията на специалистите в областта сочат, че профилактиката на рака на маточната шийка ще струва на обществото значително по-малко средства, отколкото лечението на това заболяване. Средствата, необходими за подобна профилактика, са в размер едва на 0,5% от бюджетния излишък.

Само за сравнение - от липсата на профилактика държавата губи близо 86 милиона годишно, като това дори не включва разходите й за лечение на вече заболелите жени.

В 95% от случаите ракът на маточната шийка, за разлика от много други, може да бъде предотвратено с ефективна профилактика. Две са мерките, който са доказали действието си в редица европейски страни - работеща скринингова програма и задължителна ваксинация срещу рак на маточната шийка. В 15 страни в Европа тази ваксина е станала задължителна за младите момичета или напълно се заплаща от здравните фондове.

Всяка сексуално активна жена е изложена на риск от инфекция с човешкия папиломен вирус през целия й живот. Заразяването с човешкия папиломен вирус, причинителя на рака на маточната шийка, става по полов път. Развитието на инфекцията обикновено протича без симптоми за голям период от време при повечето жени.

Тази е една от основните причините за високата смъртност от това заболяване, ако жените не предприемат мерки за превенция и ранна диагностика. Когато се появят първите признаци, обикновено е твърде късно за лечение. Ваксината във висока степен предпазва жените от рак на маточната шийка.

Ваксинацията срещу този вирус е възможност за профилактика не само при девойките, но се очаква държавата да отпусне средства за масова ваксинация приоритетно за младите момичета. С тази идея преди дни Българската педиатрична асоциация изпрати писмо до Народното събрание и до министър-председателя с молба за съдействие от страна на държавата в борбата с това онкологично заболяване.

Предложението на педиатричната асоциация е да се започне задължителна имунизация на момичетата, навършили 12 години. Те са около 30 - 35 хиляди годишно. Ако държавата поеме изцяло заплащането на ваксината на всички деца, това ще й струва около 17 милиона лева. Възможен е и вариантът, в който министерството на здравеопазването или здравната каса поемат половината от средствата, а останалата половина се поема от общинските бюджети. Тези два модела на финансиране са се наложили в Европа.

Освен Българската педиатрична асоциация, редица други организации подкрепят идеята за финансиране на масова профилактична програма срещу рака на маточната шийка. Миналата седмица официално беше внесена консенсусна декларация в Министерство на здравеопазването, приета на ХІV Национална конференция по онкогинекология през септември 2008 г.