Днес Ботевград празнува 145 години от освобождението си от османско иго. По този повод в центъра на града се състоя традиционната церемония по издигане на националния флаг, знамената на община Ботевград  и на Обединена Европа, на която присъстваха кметът на община Ботевград - Иван Гавалюгов, Стефка Граматикова - секретар, зам.-кметът – Борис Борисов и зам.-председателят на Общински съвет Ботевград – Николина Цолова.


Тържеството започна с поздрав от Общински духов оркестър Ботевград. Предвид лошото време, ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Ботевград представиха пред присъстващите граждани кратък, но съдържателен музикално-поетичен рецитал,  вдъхновен от героичното минало на страната ни от жертвоготовността на  хилядите знайни и незнайни наши и чужди войни, участвали в тежките решаващи битки за нейното освобождение, и от подвига на българските ревлюционери, запалили искрата на бунта срещу чуждото владичество.


Тържествената програма ще продължи днес в 17:30 ч. с концерт на Общински духов оркестър Ботевград. От 18:00 ч. жителите и гостите на града могат да посетят празничен концерт – спектакъл, посветен на 145 години от Освобождението на Ботевград с участието на солисти от Представителен ансамбъл на въоръжените сили. Той ще се състои в големия салон на НЧ „Христо Ботев 1884“. Церемония по поднасяне на венци и цветя и тържествена заря – проверка, с участието на 10-ти механизиран батальон към Сухопътни войски на Р. България, ще се състои на пл. „Саранск“ - пред Паметника на Свободата. Събитието е с начален час 19:30.