Ние с благодарност си спомняме онези знайни и незнайни българи, които заложиха живота си пред олтара на свободата и останахa бесмъртни. Път, извървян от един достаен народ, готов за своето освобождение. И днес сме се събрали да се преклоним пред паметта на героите, които изпълниха обета си: “Българио, аз всичко ще ти дам, защото всико в мен е твое!“. 


С тържествена заря-проверка завърши празничната програма по случай 145 години от Освобождението на Ботевград от османско владичество. В ритуала взеха участие три представителни роти от военно формирование 54990 - Враца и ученически отряд. В знак на почит и признателност бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Свободата. 


Преди това кметът Иван Гавалюгов поздрави ботевградчани с празника. “Безспорно днешната дата е най-светлата в нашата история и заслужава особена почит. Днес почитаме паметта на героите и се прекланяме пред няколко поколения наши предшественици, чиито системни усилия, непоклатима вяра, жертвоготовност и всички други притежавани и показани морално-волеви качества са довели до постигане на така мечтаната, жадувана и изстрадана свобода за нашия град, а малко по-късно и за България. Всяко едно поколение има своята историческа мисия и своя принос за развитието на дадено общество. Затова днес е важно да осъзнаем нашата съществена роля за развитието на нашия град и на нашата държава. Да оценим шанса, който животът е дал точно на нас. Да престанем да се оправдаваме с мисълта, че живеем в трудни и сложни времена, на неподходящо място, в проблемно общество. Време е да оценим всичко, което е в нас и около нас, и, разбира се, да не спираме да полагаме усилия за развитие на нашия град, на нашата държава и най-вече на нашето общество! 


Скъпи ботевградчани, вярвайте в своите способности, уважавайте и ценете себе си и хората около Вас! Радвайте сe на красивото късче земя, на което живеем, мислете позитивно и действайте градивно! Бъдете здрави, упорити и вдъхновени от мисълта, че точно ние днес, тук и сега градим и надграждаме! Честит празник на нашия скъп, прекрасен, роден Ботевград“, каза в поздравителното си слово Иван Гавалюгов.


По-рано днес на площад “Освобождение“ се състоя концерт на Общински духов оркестър Ботевград, а след това в големия салон на читалище “Христо Ботев“ се проведе концерт-спектакъл с участието на солисти от Представителен ансамбъл на въоръжените сили на Република България, на детски хор “Бонка Големанова“ и на почти всички местни самодейни групи и състави, на спортен клуб по акробатика. Със своите изпълнения участниците внесоха много красота и настроение сред публиката и направиха празника още по-вълнуващ и запомнящ се.