Всяка година, около коледните и новогодишни празници, от МВР отправят призиви към родителите и гражданите да се ограничи достъпът на деца до пиротехнически изделия заради опасността от инциденти. Явно резултат от тези обръщения няма. От отдел „Контрол по сигурността и обществения ред“ днес разпространиха чрез местните медии два клипа, от които ясно се вижда кой и как използва пиратки както денем, така и нощем.


Според изследванията на учени безконтролното използване на фойерверки:


1. Причинява много сериозен стрес и безпокойство на гражданите, като най-уязвими са малките деца. Децата имат в пъти по-нисък праг на поносимост на мощния фонов шум и особено гърмеж. Те изпитват тревожност и силен страх, който може да стане причина за траен стрес, безсъние или нестихващ плач. Шумът е много над всякакви разумни нива, а зарите обикновено се провеждат в късните нощни часове. От друга страна, малките бебета и деца могат да бъдат стресирани по всяко време от шумните и изненадващи гърмежи. За аутистите със сетивни проблеми /хиперсензитивните/ фойерверките могат да бъдат унищожителни.


2. Причинява много сериозен стрес на домашните любимци и бездомните животни, като влияят пряко върху физическото им здраве. Уплахата при тях може да причини мозъчни увреждания, гърчове и дори смърт. От друга страна, бягствата на домашни любимци, подплашени от гърмежите, са изключително често срещано явление.


3. Има регистрирани случаи на масово измиране и наранявания на птици, в резултат на използване на фойерверки, както и на множество аномалии в поведението на дивите животни.


4. Използването на пиротехнически средства крие много сериозни опасности за живота и здравето както на използващите ги, така и на околните имоти и преминаващи граждани. Има случаи на възникнали пожари в случайни имоти от „заблудени“ фойерверки, когато те не се укрепват добре, в резултат на което се самонасочват неконтролируемо.


5. Използването на пиротехника повишава смога в градовете.


6. Изгорелият барут от фойерверките насища въздуха с тежки прахови частици. Освен барут, фойерверките съдържат сяра и метални соли, които замърсяват допълнително и без това мръсния въздух, който дишаме.


Контролът върху дейностите с пиротехнически изделия се осъществява от полицейските органи на МВР, съгласно ЗАКОН ЗА ОРЪЖИЯТА, БОЕПРИПАСИТЕ, ВЗРИВНИТЕ ВЕЩЕСТВА И ПИРОТЕХНИЧЕСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ.