Компенсации за битовите потребители са  нужни спешно


От 1 януари природният газ в България поскъпна с около 22 процента от досегашните 146.09 лв./МВтч и вече е  179.33 лв. В ценовия микс за януари е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора България - Гърция на цени, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват около 27% от потреблението .
Поскъпването на природния газ от 1 януари за битовите потребители на общинското дружество Балкангаз е 19.5 процента, съобщи изпълнителният директор Михаил Димитров. За обществено административните потребители поскъпването е 19.7 процента, а за промишлените – 20.2 процента.
За сравнение с цените на синьто гориво през януари миналата година – сега битовите потребители ще плащат с близо една трета повече, ако потребяват същото количество газ. С близо 31 процента е поскъпването за обществено административните потребители спрямо януари миналата година, а  промишлените абонати ще плащат с  над 31 процента по-скъп газ спрямо януари 2022 година.
Парламентът и служебният кабинет спешно да намерят механизъм, с който се осигуряват компенсации и за потребителите, които се отопляват на газ. Това призоваха от Българската газова асоциация, откъдето настояват за равнопоставеност с потребителите на ток.
Преди това и омбудсманът на републиката Диана Ковачева внесе официално искане до министър-председателя за справедливи компенсации заради екстремно повишените разходи за природен газ на всички домакинства, които разчитат на това гориво.
Да припомним, че оше през юли месец м.г. омбудсманът се  обърна към правителството с препоръка за приемане на нова програма за компенсиране.  До момента обаче не се предприети никакви мерки.

Днес от „Продължаваме промяната” предложиха механизъм за компенсиране на битовите клиенти на природен газ, който да влезе в сила от 1 януари и да е валиден до края на април месец. От партията са внесли проекта за решение в Народно събрание, който да задължи Министерски съвет да въведе въпросната компенсация.