На 13 януари, със заповед на главния секретар на МВР, на територията, обслужвана от ОДМВР - София, бе проведена специализирана полицейска операция за стабилизиране на средата за сигурност, противодействие на престъпността и осигуряване на добър обществен ред. Акцията е реализирана с участието на служители от ОДМВР - София и районните управления по места, Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ и Регионалната дирекция по горите.


В хода на операцията са проверени общо 1297 лица и 777 МПС. Установени са три издирвани лица; задържаните са 21. За констатирани различни нарушения са съставени 328 акта. Заснети са 150 нарушения на скоростните режими. Връчени са 13 електронни фиша. Задържани са двама водачи-нарушители. Съставени са 48 протокола за предупреждение по ЗМВР. Проверени са 23 пункта за черни и цветни метали, 29 заложни къщи, 12 автоморги, 43 питейни и увеселителни заведения и 67 търговски обекта.


РУ - Ботевград: Проверени общо 34 лица и 29 МПС.


Съвместно от представители на Българската агенция по безопасност на храните и служители на РУ - Ботевград е извършена проверка на хранителен магазин в с. Новачене. Установена е продажба на стоки с изтекъл срок на годност, а също така и силно занижена хигиена в търговския обект. Съставени са два акта по Закона за храните.


По време на обход в землището на с. Новачене служители от полицейския участък в селото и горски инспектори установили 29-годишен, отрязал с моторен трион буково дърво без да притежава надлежно разрешително за сеч и без поставена контролна горска марка върху пъна на дървото. На извършителя е съставен акт по Закона за горите. Дървото и моторният трион са иззети по надлежния ред.