Юристът Димитър Димитров, който е излъчен от партия ГЕРБ, отново е  председател на Районната избирателна комисия в 26-ти многомандатен район Софийска област. Съгласието бе постигнато на консултациите, състояли се на 5 февруари при областния управител на Софийска област. Районната избирателна комисия ще има  двама заместник председатели – Христо Пенчев, представител на „Продължаваме промяната” и Илия Белитов, представител на ДПС.


Секретар е Екатерина Клечкова от БСП, която има  дългогодишен опит в избирателната комисия. Останалите членове на районната избирателна комисия  са разпределени спрямо квотния принцип на партийното представителство в отишлия си 48-ми парламент.


За първи път от 2019 година насам политическите сили в Софийска област постигат съгласие за състава и ръководството на Районната избирателна комисия. През последните пет години съставът се назначаваше служебно от Централната комисия.

В последната седмица на февруари ще се проведат и консултациите в общината за състава на секционите избирателни комисии.