На 19 февруари в София завършиха държавните индивидуални училищни първенства по класически шахмат за деца от 7 до 17 години. В продължение на 3 дни 280 шахматисти от шахматни клубове от цяла България мериха сили в четири на брой отлично оборудвани зали. Състезанията бяха открити от проф. Диана Ковачева - омбудсман на Република България, д-р Делян Георгиев - кмет на столичния район “Изгрев“, и Васил Антонов - президент на Българската федерация по шахмат. Организатор на събитието бе шахматната федерация със съдействието на шахматен клуб ЦСКА.


За първи път от близо 25 години насам ботевградският шахмат имаше представител на този голям форум - Симеон Владимиров от шахматен клуб “Балканъ“ – Ботевград. Симеон участваше в категории за момчета до 11 години, в която премериха сили най-много шахматисти. Кръговете бяха 7. Целта, която наставникът му Галин Иванов предварително бе посочил – класиране в първите 20 и сбор от 3-3.5 точки.


В първенството доминираха големите шахматни школи – софийските ЦСКА, Славия, Елит, както и отборите на Варна, Пловдив, Плевен, Сливен. Отбори с голям финансов ресурс и гросмайстори за треньори. В тази жестока конкуренция Симеон отново показа високо ниво, като спечели 4 точки и завърши в групата състезатели от 8-о до 13-о място, с 11-и резултат.


Треньорът Галин Иванов и президентите на клуба - Дамян Маринов и Константин Лазаров са изключително доволни от представянето на Симеон Владимиров и благодарни на семейството на малкия шахматист, което оказа пълно съдействие по време на трите дни на турнира.


Ботевградският шахматен клуб заслужи уважението на останалите участници, съдии, родители и ръководители. А треньорът Галин Иванов бе изключително търсен от всички по време на турнира по въпроси за методиката, която прилага за развитието на клуба.


Снимките са предоставени от ШК "Балканъ".