След сигнал, подаден вчера – 20 февруари, служители на отдел „Контрол по сигурността и обществения ред“ (КСОР) конфискуваха кобила с малко конче в землището на село Новачене. Животните са били без надзор и без задължителната индентификация – чипове. Тъй като Общината не разполага с подходящ транспорт, от КСОР се наложило да използват превозно средство на частно лице.  


От години голям проблем за земеделските производители в община Ботевград са безстопанствените коне, навлезли в нивите им. Финансовото изражение от нанесените щети по реколтата не е никак малко на фона на непрекъснато поскъпващите препарати и торове. Те са подавали десетки сигнали до институциите.


Преди няколко месеца от РУ – Ботевград наложили глоба на един от стопаните на такива животни, но лошата практика не спряла. Променила се малко тактиката – конете били пускани само през тъмната част на деня. 


Според запознати основната причина собствениците да пускат животните да пасат свободно е липсата на финансови средства за закупуването на храна. 


В момента Община Ботевград проучва възможността да закупи подходящо специализирано превозно средство, с което да реагира своевременно на такива сигнали.