В зала „Христо Ботев“ на Община Ботевград се проведоха консултации за определяне съставите на секционните избирателни комисии за предстоящите избори за народни представители, насрочени на 2 април 2023 год. В срещата участваха представители на парламентарно представените в 48-ото Народно събрание политически партии и коалиции.  


Консултациите бяха ръководени от Румен Христов – зам.-кмет на община Ботевград. Като представител на общинската администрация присъстваха още Стефка Граматикова – секретар и Веселка Николова – директор на дирекция „Административно и информационно обслужване“.


На територията на общината са образувани 45 секции, 10 от които със седем членове, а останалите – в състав от 9 членове. Общият брой на членовете на СИК е 385. 


Съгласно методиката за определяне на съставите на комисиите, на база на процентното представителство в парламента, партиите в община Ботевград ще участват със следните бройки в СИК: Коалиция ГЕРБ-СДС – 85 души (38 в ръководство и 47 членове), Коалиция „Продължаваме промяната“ - 70 души (30 в ръководство и 40 членове), ПП ДПС - 50 души (20 в ръководство и 30 членове), ПП „Възраждане“ – 45 души (15 в ръководството и 30 членове), Коалиция „БСП за България“ - 45 (14 в ръководство и 31 членове), Коалиция „Демократична България – Обединение“ - 45 души (11 в ръководство и 34 членове) и Коалиция „Български възход“ - 45 души (7 в ръководство и 38 членове).


Участниците приеха предложението на общинската администрация за състава на секционните избирателни комисии и подписаха протокола от консултациите без възражения. Общината дори бе поздравена, че се е справила отлично с разпределението.


В консултации участваха Валери Дамянов за ПП „Продължаваме промяната“, Николай Стоянов – Коалиция ГЕРБ – СДС, Павлин Марков – ПП ДПС, д-р Веселка Златева – Коалиция „БСП за България“, Недка Цанова – Коалиция „Демократична България – Обединение“, Красимир Тончев - ПП „Възраждане“ и Йордан Йорданов за ПП „Български възход“.