Талантът на Балкан Ботевград Александър Гавалюгов ще вземе участие на престижния турнир на Евролигата под наслов Adidas Next Generation, който ще се проведе в хърватския град Задар през уикенда. Младежкият национал на България е част от сборен отбор на име Next Generation Team Zadar, в който са събрани някои от най-перспективните млади състезатели на Стария континент.


Именно Гавалюгов е смятан за едно от двете най-изявени имена в състава. Специалистите от платформата Overtime Europe определиха именно него, както и съотборникът му Фин Шот като двамата играчи, които ще бъдат лидери на тима в Задар. Интересен факт е, че двамата бяха съперници по време на Европейското първенство U16 в Дивизия Б през миналото лято, когато България победи Австрия с 96:71. Гавалюгов завърши със 17 точки, докато Шот записа дабъл-дабъл от 11 точки и 10 борби за своята страна.


Next Generation Team Zadar се намира в една група с отборите на Барселона, Академия Хелзинки и Задар. Първият мач на Гавалюгов е компания е утре от 16:45 часа срещу Задар. В неделя сборният отбор се изправя срещу Барселона от 12:15 часа, а в същия ден от 19:00 часа е и двубоят с Академия Хелзинки.


В другата група са отборите на Сарагоса, Цедевита Олимпия Любляна, Макаби Тел Авив и Стеладзура. Победителите в двете групи ще се изправят един срещу друг в неделя в спор за първото място в турнира, което ще осигури на завършилия на първа позиция билет за Финалния турнир през месец май. Досега два отбора се класираха за него - Ховентут Бадалона и Реал Мадрид, които спечелиха първите два турнира съответно в Патра и Мюнхен.


В своя тим Гавалюгов ще може да попива знания от направилия сериозна визитка като баскетболист финландец Петери Коронен, който е старши треньор на отбора. Стрелецът се подвизаваше в някои от най-силните отбори в Европа като Барселона и Байерн Мюнхен и беше един от най-ефикасните стрелци от далечно разстояние.


През настоящия сезон Гавалюгов започна да има все по-сериозна роля в мъжкия отбор на Балкан. 17-годишният гард отбеляза поне 7 точки в последните си три мача, като той реализира 10 точки в коша на Спартак Плевен при обрата над плевенчани с 88:81 в зала “Балканстрой”. Иначе плеймейкърът играе и за втория отбор на ботевградчани в ББЛ А група, където се отчита с по 24.5 точки, 6.2 борби и 6.5 асистенции.