На 11 март 2023 г., Клуб „Спорт и здраве – Етрополе“.проведе Втори турнир по тенис на маса, Василена Костуркова от град Правец спечели в състезанието за деца


За спечелените отличия в тениса, за семейството и училището днес разговаряме с талантливата и очарователна Василена Костуркова.


1. Представете ни се накратко?


Казвам се Василена Костуркова. На 15 години съм. Живея в град Правец. Обичам да се занимавам със спорт. Най-голямата ми страст е баскетболът, който практикувам от много малка. Но от няколко години се „запалих“ и по тенис на маса.


2. Поздравления за страхотното представяне на турнира. Как оценявате този успех?


Благодаря! В личен план приемам първото място наистина като успех. Всепак прибавих още един медал към колекцията си. Смятам, че човек трябва да си поставя цели, да опитва и да се стреми да става все по-добър в своите начинания. Но, от друга страна, осъзнавам, че това е турнир на местно ниво и не го възприемам като велик успех. Много би ми се искало да получа купа в турнир на национално или световно ниво. Но това е мечта. За


нейното осъществяване имам много да работя.


3. От колко години се занимавате професионално с тенис на маса, какви са вашите постижения?


През 2018 година започнах да се уча любителски с приятели. Играехме на една маса в коридора на училището през междучасията. Случайно ме беше забелязал Петко Ценев – преподавател по физическо възпитание и спорт в Езиковата гимназия в Правец. Беше видял в мен потенциал и започна да ми показва някои движения. Постепенно започнах много да харесвам този спорт и да ставам все по-добра. През 2019 година по препоръка на г-н Ценев станах част от Спортен клуб за тенис на маса към ПГТМ „Христо Ботев“ – Ботевград. По няколко дни в седмицата ходех на тренировки там.


На 22 юни 2019 г. спечелих първата си грамота за първо място в група момичета на детския тенис турнир, организиран от клуба, в който тренирах. Освен това станах и Супер шампион на турнира, защото победих и момчетата. Това още повече ме мотивира и продължих с много повече хъс да играя и да «преследвам» победата.


Текст и снимки: Клуб „Спорт и здраве – Етрополе“