За Великден е планирано да бъде пуснат за движение участъкът от 7,5 километра – обходите на Скравена и. Новачeне от скоростния път по направление Ботевград - Мездра. Това съобщи днес служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, който инспектира строителството на пътя Видин – Ботевград в участъка между с. Лютидол и Ботевград при с. Новачене.


"Всеки километър магистрала и скоростен път в този участък и в този регион на България са изключително важни за региона и за хората", коментира министърът.


В началото на февруари служебното правителство отпусна малко над 776 милиона лева за поддръжка и строеж на пътища и магистрали. Министърът Шишков тогава съобщи, че инспектираният днес участък също попада в обхвата на правителственото решение. Днес той съобщи, че на строителя са изплатени 75 млн. лева.


Иван Шишков уточни, че в участъка, който е до Мездра, сега се прави процедура за изменение на Подробния устройствен план (ПУП), защото в сегашния е било предвидено пет от кръстовищата да бъдат на едно ниво. До около месец се очаква да има одобрен ПУП.


„За завършването на целия скоростен път много трудно някой може да се ангажира със срок“, обясни министърът и добави, че при бъдещите ПУП-ове се обявява на заинтересовани страни, предвидени са макар и минимални участъци, в които следва да бъдат отчуждени терени. 


„Когато една процедура не зависи от одобряващия орган изцяло, какъвто е случаят, никой не може да каже кога може да завърши строителството и всяко говорене в тази посока би изглеждало просто обещание без да бъде покрито във времето“, обясни регионалният министър.


По повод евентуалното повишаване на тол таксите Иван Шишков коментира, че за да имаме качествени и нови пътища, със сигурност трябва да се направи икономически механизъм, в който държавата да може да придобие ресурс, за да изгражда и да поддържа пътищата.


„Чисто икономически, при всички положения, парите ще дойдат от държавния бюджет, въпросът е на преразпределение и по какъв справедлив начин ще разпределим приходите и разходите на бюджета“, обясни министърът.


На инспекцията при Новачене дойдоха и кметът на Ботевград Иван Гавалюгов и кметът на с. Трудовец Еленко Иванов.  Двамата запознаха министъра с наболели проблеми по инфраструктурни обекти и получиха уверение, че ще се търсят начини за решаването им.