В администрацията на Община Ботевград е постъпила докладна записка от ОП „Туризъм“ - Ботевград, с която се предлага да бъдат отпуснати финансови средства, необходими за закупуване на 6 броя планински електрически велосипеди EcoBike SX5 350, оборудвани с GPS устройство за проследяване, предпазни каски и катинари е код за заключване. Офертата е изготвена след проведено обширно пазарно проучване.


В предложението се посочва, че електрическите велосипеди са сравнително нова технология, която добива все по-голяма популярност по света. В България все повече общини, курорти и хотели предлагат услугата за наем на електрически копелета като алтернативен и екосъобразен метод за придвижване. Освен това те са чудесен вариант за практикуване на туризъм, като едновременно с това стимулират физическата активност. Този вид хибридни велосипеди имат редица предимства, спрямо конвенционалните. Електрическите велосипеди спомагат за лесното изкачване на стръмни терени, развиването на по-висока скорост и съответно - изминаването на по-голямо разстояние. 


Общинското предприятие има намерение да отдава електрическите велосипеди под наем, като 4 от тях ще бъдат разпределени в Туристически информационен център и 2 броя - в Общинска почивна база „Боженишки Урвич“ в Боженица.


В докладната се посочва още, че през 2021 г. в община Ботевград са маркирани 13 велосипедни маршрута в района на селата Боженица, Липница, Елов дол, Новачене и Скравена. Освен тези трасета, районът на вилна зона Зелин също предлага чудесни възможности за практикуване на планинско колоездене. Както сме информирали, в процес на изграждане е и велосипедна алея от Трудовец до Ботевград.


Планинските електрически велосипед EcoBike SX5 350 са снабдени с батерия 36V/13Ah GreenWay, като максималния пробег е до 110 км. в режим на подпомагане (PAS) и до 40 км. в електрически режим. Двигателят е безколекторен, с редуктор, монтиран в задната капла.


Основните предимства на Ecobike SX5 са: функционален LCD дисплей, лека и надеждна конструкция, както и безколекторен електрически мотор с редуктор.


От ОП „Туризъм“ са извършили и анализ на таксите за наем на електрически велосипеди в национален план. Те предлагат следните цени:


- наем на електрически велосипед за период от 2 часа - 20 лева за възрастни и 15 лева за лица от 14 до 18-годишна възраст;


- наем на електрически велосипед за период от 4 часа /в рамките на часовия интервал от 08:30 ч. до 17:30 ч./ - 25 лева за възрастни и 20 лева за лица от 14 до 18-годишна възраст;


- наем на електрически велосипед за период от 8 часа /в рамките на часовия интервал от 08:30 до 17:30 ч./ - 40 лева за възрастни и 32 лева за лица от 14 до 18-годишна възраст;


- наем на електрически велосипед за период от 24 часа - 65 лева за възрастни и 52 лева за лица от 14 до 18-годишна възраст.


Докладната записка ще бъде разгледана от общинските съветници на редовното заседание на ОбС, което ще се състои на 30 март.