Спортната зала най-сетне получи Акт 15 и може да бъде открита до месец. Този път наистина


След над 8-годишно протакане сагата с построяването на зала "Арена Бургас" е на път най-сетне да приключи. Днес многофункционалното спортно съоръжение в черноморския град получи Акт 15, съобщиха от спортното министерство (ММС).


На инспекция в Бургас пристигна лично служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева, която направи оглед на залата заедно с кмета Димитър Николов, ръководството на стопанисващото държавно дружество "Академика 2011" и представители на строителния надзор. Очакванията са официалното въвеждане в експлоатация да стане възможно до месец - тоест в края на април. Но заради горчивата история на строителния процес вече никой не се наема с конкретен срок.


"От последното ми посещение е свършена много работа. Радвам се да видя, че залата скоро ще бъде пусната в експлоатация и ще зарадва не само бургазлии, но и всички хора, които обичат спорта в България", заяви министър Лечева.


Изграждането на "Арена Бургас" започна с първа копка на 14 декември 2014 г., когато планираната стойност на обекта беше 38,4 млн. лв. със срок за изпълнение до края на 2018 г. След неколкократни отлагания на завършването и отпускане на нови и нови суми през бюджета на ММС, размерът на държавната инвестиция достигна 63,8 млн. лв.


В началото на миналата година, когато спортен министър беше Радостин Василев, беше направен опит за допълнително финансиране с още 15 млн. лв. за "довършителни работи", но това перо беше блокирано при встъпване в длъжност на служебното правителство през юли 2022 г. Към днешна дата няма информация за нови извънредни разходи, което означава, че крайната цена на съоръжението ще бъде почти двойна на прогнозната, а срокът за изпълнение ще закръгли 100 месеца при планирани 48.


 


СВЕТЛИНА В ТУНЕЛА


От ММС съобщиха, че днешната проверка е установила функциониращи климатична и аудио система, монтирани седалки на трибуните, завършени финишни настилки, оборудвани съблекални. Екип от италианската фирма "Мондо" пък в момента е в Бургас, за да монтира лекоатлетическата писта.


"Apeнa Бypгac" е на пет нива, от които три за подземен паркинг и едно за две тренировъчни зали. Основната зала на приземното ниво разполага с 4100 седящи места и 2000 подвижни седалки. По време на ĸoнцepти тя ще може да събира 15 000 зрители.


Многофункционалната зала в Бургас ще бъде единствената в страната, която отговаря на всички изисквания, позволяващи домакинство на европейско и световно първенство по лека атлетика на закрито. Освен всички атлетически дисциплини под покрив, в нея ще може да се практикуват волейбол, баскетбол, хандбал, художествена гимнастика, бойни спортове и дp.


"Федерациите могат да дойдат в Бургас, за да видят, че залата разполага с най-модерното оборудване и може да стане част от международния календар на световните и европейски федерации", коментира днес кметът Николов.