Два търга за GSM оператори ще се проведат до края на годината. Началната тръжна цена на първият е 57 млн. лв., а на вторият - 38 млн. лв.

Това става ясно от обнародваните в "Държавен вестник" тръжни процудери на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

Първият търг е за честота 2 по 15 мегахерца в диапазона 1800 мегахерца и е планиран за 10 декември. Той е за издаване на лиценз за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър за осъществяване на обществени електронни съобщения чрез мобилна наземна мрежа по стандарт GSM с национално покритие е със срок 10 г.

Началната тръжна цена е 57 млн. лв., а стъпката за наддаване- 1 млн. лв. Депозитът за участие в търга е 2,5 млн. лв. и се внася по сметките на КЗС. В него ще могат да участват само физически лица, които притежават опит в осъществяването на обществени електронни съобщения.

Кандидатите трябва да са реализирали 1 млн. лв. оборот през миналата година, е друго от изискванията на държавната комисия. На търга ще се допускат и чужденци, които след спечелването му се задължават да регистрират местно юрюдическо лице.

Началната тръжна цена на за втория GSM оператор е 38 млн. лв. Депозитът за участие е 1,5 млн. лв., а стъпката за наддаване - 1 млн. лв.

Обявената през юни процедура за 4-ти мобилен оператор бе прекратена, заради липса на интерес. Кандидатите липсваха, въпреки че тогава началната тръжна цена бе 38 млн. лв., депозитът за участие -1, 9 млн. лв., а стъпката за наддаване-2 млн. лв.