На 4 май /четвъртък/ от 17:30 часа в Общинска читалищна библиотека “Иван Вазов“ ще се състои представяне на Авантюрата “Икар“ /бордови дневник/ на Георги Спасов – член на Литературен клуб “Стамен Панчев“ – Ботевград.


Авантюрата “Икар“ започва на 6 август 1987 година. Трима ботевградчани със самоделна яхта изминават разстоянието от Лом до делтата на река Дунав, печално известния днес Змийски остров в Черно море, до българския бряг на Дуранкулак. Това са Сайко Сайков – първият български специалист по електронна микроскопия, през 80-те години ръководи група по измервания в Завода за интегрални схеми в Ботевград, Григор Григоров – бивш началник на Детска педагогическа стая, преди това учител по физическо възпитание, и Георги Спасов – по това време ръководител на група по физични изследвания и анализи в Института по полупроводникова техника.


Конструктор на яхтата е Сайко Сайков. Нарича я “Икар“. Клас “Микро“, с дължина 5,5 метра, широчина – 2,4 и маса 1,2 тона.


36 години след пътешествието Георги Спасов публикува бордовия дневник, който си води по време на плавеното. И част от снимките, които, правени от него с някогашната модерна техника, нямат нищо общо с това, което сме свикнали да виждаме днес като качество.