В село Липница откриха сезона на оброците на 9 май, когато българската православна църква чества празника на Св. Николай Летни. Три са оброчните места, посветени на Светеца. И на трите отец Иван отслужи водосвет за здраве.


Жителите на махала Дилковци за първи път възстановяват оброчната плоча, датираща от 1908 год. Това е вторият оброк на името на Св. Николай Летни, който бе възстановен. На всички гости бе раздаден курбан за здраве.
Другият оброк се намира в махала Ломето. Той се поддържа от хората, които живеят там, както и живеещите в махала Пекинци. Заради лошото време дошлите на оброка бяха посрещнати в къщата на Георги Вутов.
Третият оброк е в махала Голямо Усое. Празникът там всяка година се организира от рода на Мико Миков.
Мрачното време вчера не помрачи не възпрепятства традицията и организаторите, които я съхраняват, и не помрачи настроението на празнуващите.


Да припомним, че общността на село Липница намери място в Националната представителна листа “Живи човешки съкровища“ – 2022., а предложението с което беше представена нашата община в миналогодишното издание на кампанията за попълване на регистрира със същото име, бе “Оброкът – живата практика на село Липница“.