Сигнал за грубо нарушаване на законодателството за хуманно отношение към животните използвани за еспериментални цели изпрати „Германо-българска помощ за животните - клон София" до българските институции.

Представители на „Германо-българска помощ за животните" са намерили във вивариума на Експериментална хирургия към ВМА шест кучета, вързани в отделни преграждения, на вериги. Кучетата са били в окаяно състояние.
Всички са били безпородни на възраст между една и четири години.

В предверието на вивариума е имало множество спринцовки, нож и брадва. Мястото е било изключително мокро, студено и тъмно.

Представители на неправителствени организации за защита на животните, д-р В. Любке и д-р Р. Атанасова, членове на Комисията по етика към животните, използвани за експериментални цели, потвърдиха, че ВМА няма разрешение за извършване на експерименти с кучета.

Подобни експерименти могат да бъдат правени само при официално разрешение от страна на Директора на НВМС, като животните за подобни цели трябва да бъдат отглеждани при условия описани в глава Седма, раздел ІІ от Закона за ветеринарно-медицинската дейност "Животни, използвани за опити", обнародван в ДВ.

Смисълът на подбор на такива животни, описан в Закона за ЗВМД при извършване на експерименти с тях е яснотата за техния здравен статус, генетичен код, проследяване на потомството и контрол върху заболяванията.

Експерименталната хирургия и ВМА нарушават основни европейски принципи, конвенции и директиви на Европейския Съюз по използването на животни за експериментални цели.

Нарушава се основна забрана на ЗВД, чл. 158, ал. 1 (използването на безстопанствени и домашни кучета и котки като опитни животни), алармират от неправителствената организация.

„Германо-българска помощ за животните - клон София" настоява да бъде извършена проверка на пълната документация на експерименталната база, становище от страна на Комисията по етика и налагане на най-строгите санкции по неспазване на закона.

Организацията счита, че ясната позиция на контролните органи по този въпрос ще даде добър знак към европейските институции за безкомпромисност към нарушителите на закона и добър пример за българската общественост, както и за всички учреждения, в които се провеждат опити.

„Германо-българска помощ за животните - клон София" е готова да поеме грижите и лечението на животните от вивариума в приюта си в кв. Хладилника.