Всяка година в навечерието на 2 юни ботевградчани свеждат глави пред паметника на патрона на града – Христо Ботев, за да отдадат заслужена почит пред делото му и на загиналите за свободата  и независимостта на България.  


147 години след героичната гибел на един от най-ярките ни национални герои. Името и подвизите му се помнят, защото има личности, които идват на този свят със знаците на своята предопределеност. Едва ли има българи, които не са чували неговото име и да не познават лика от старите фотографии, вдигнал високо чело с поглед орлов и брада буйна. При видa му във всеки родолюбец се надига едно особено вълнение, изпълващо гърдите с чувство за национална гордост.  Пулсът се ускорява, кръвта кипва и историята сякаш оживява… Пред очите ни изникват картини на героичните битки, довели до свободата, която за нас днес е просто даденост. Ако замълчим и послушаме тишината, може би ще доловим ехото от смелите бойни викове на Ботевите четници, дали живота си за независимостта на майка България. 


От най-малкото село до най-космополитния град едва ли има наш сънародник, който да не знае какво е Ботев за нацията ни и какво е сторил за Отечеството ни. Едва ли има българин, който поне веднъж да не е изричал неговите заветни стихове:


Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира! 


Тези думи прозвучаха пред паметника на Христо Ботев по време на днешната тържествена програма в чест на видния българин. С плам, емоция и чувство ученици рецитираха неповторимите творби на гениалния поет – “Елегия“ , “Моята молитва“, “Хаджи Димитър“. Рецитаторите - Пламена Васковa от ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“,  Димитрина Димитрова от ОУ Васил Левски“ – Ботевград, и Ванеса Атанасова от ПГТМ “Христо Ботев", са сред отличените в общинския кръг на конкурса за художествено изпълнение на Ботево стихотворение, който бе организиран по повод 175-годишнината от рождението на поета-революционер и проведен в рамките на инициативата “Мартенски дни на изкуствата“ на Община Ботевград.


Изключително въздействащо бе изпълнението на песента “Хубава си, моя горо“ по стихове на Любен Каравелов. Тя бе представена от талантливата Гергана Тодорина – ученичка от ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“. 


В знак на почит и признателност цветя пред паметника на Христо Ботев поднесоха местната влас, представители на училища и детски градини, неправителствени организации, на общински фирми, кметства и партийни структури. Накрая цветя постави малко момче от публиката. 


Сред поклонилите се пред паметника на нашия патрон се откроиха малчуганите, съпровождащи директора на Детска градина “Слънце“ – Румяна Гиздова, която поднесе цветя от името на детските градини в Ботевград. Децата бяха облечени с униформи, като Ботеви четници, и с маршова стъпка изминаха разстоянието до величествената скулптура на поета.