Зачестяват сигналите за незаконно строителство в ромските махали, конкретно в Литаково. В Община Ботевград също са постъпили сигнали, съобщи днес кметът Иван Гавалюгов.


“Подсещаме кметовете регулярно да следят в своите кметства за незаконно строителство. От тях се иска да констатират тoзи тип нарушения и да ги подадат като сигнали в Общината. Задължително проверяваме всеки един сигнал със съответните констативни протоколи. И в момента имаме десетки актове, някои от тях обжалвани, а други са влезли в сила и са на етап „доброволно премахване“. Със сигурност в повечето случаи ще пристъпим и към крайната мярка – принудително изпълнение. За жалост това мислене, този начин на строителство присъстват в народопсихологията ни. За ромския етнос си е нормална практика - да строят без никаква документация. Повечето от тях твърдят, че не са знаели, че трябват планове и разрешителни за тази дейност. Няма какво да се лъжем, и за другата част от населението е практика, къде в по-малък, къде в по-голям обем. Няма къща, в което и да е населено място, без някоя незаконна постройка в двора. Било някоя пристройчица, навесче, тоалетна“, коментира кметът. 


Иван Гавалюгов сподели още, че е присъствал на няколко проверки от страна на общинската администрация. “Опитвал съм на място да им обясня, че си хвърлят парите на вятъра посредством това строителство. Тези постройки винаги ще бъдат незаконни строежи и, рано или късно, ще бъдат съборени. При тези разговори винаги оставам с впечатлението, че лицата, предприели незаконно строителство, не се чувстват притеснени", обясни той. По негови думи проверките ще продължат с пълна сила.