Сезонът бе много успешен за двата отбора на Балкан, на които треньор бе Мирослав Ралчев. Юношите до 19 години станаха безапелационно шампиони на България, а тези до 17 години спечелиха бронзовите медали. Ето оценката на самия Миро Ралчев. 


Всичко е резултат от това, че имаме добро поколение, особено това на 19-годишните. Освен че са добро поколение, те много работят, напредват много и резултатите са налице. Играчите са на клуба. Тренират при доста треньори, не само при мен, така че това е резултат на общия труд.  На всички треньори, с които са работили, и на тяхното желание да се трудят. Те обаче не трябва да спират да работят. Доста от тях имат голям потенциал и  трябва да се реализират в мъжкия отбор. Радостното е, че виждам,  че са го осъзнали и работят много съвестно. 


Това е пътят да заиграеш в мъжкия отбор. Радващото е, че от ръководството имат желание да се прави по-сериозна селекция. И то от по-малка възраст, за да може наистина да имаме производство. Което е най-важната цел - да подготвяме играчи за мъжкия отбор, а и за националните отбори.  В нашата школа децата тренират от малки, добре са подготвени. За съжаление, нямаме високи момчета и трябва да ги търсим от други места. Но селекцията не е само за високи. Говорим за качествени деца, които имат мечти и потенциал да станат добри играчи в бъдеще.


Така че селекцията не трябва да бъде само за високи момчета - да, това ни е най-големия недостиг, но тази селекция не е свързана само с такива деца.  Според мен те трябва да са около 15-годишна възраст, за да можем да ги подготвим правилно докато станат на 19. Но освен качества те трябва да имат и мечти да станат добри баскетболисти. За съжаление, това все по-трудно се среща. Трябва като клуб да използваме нашето име, защото хората в града обичат баскетбола.  Както се вижда и на мъжките мачове, ние имаме невероятна публика. 


От юношеска възраст излизат Илиян Пищиков и Михаил Гавазов, те вече могат да играят само при мъжете. Още една година могат да играят при юношите Стефан Михайлов и Иво Корестилов, а още две години могат да играят при юношите  Александър Гавалюгов и Кристиян Василев. 


Иво Корестилов вече влезе в полезрението на няколко други клуба. Това е нормално, като правиш добър сезон и като имаш напредък, да получаваш предложения. Именно тук е ролята на нашия клуб - като ги произвеждаме, да останат при нас. Да им предложим необходимите условия. Този сезон Корестилов положи много условия и много се труди момчето. И виждам, че тези негови успехи го амбицират да работи още повече.  В момента му предстои лагер с националния отбор. Момчетата, които са включени в тази национална формация, не са спирали да тренират. Имаха само четири-пет дни почивка. 


Юношите до 17 години спечелиха бронзовите медали. При тях първите четири отбора са с такива изравнени възможности, че в един мач всичко може да се случи. За съжаление на полуфинала ние изиграхме много слаб мач срещу домакините от Дунав Русе. А те пък, подкрепяни от своята публика, на моменти надскочиха възможностите си, но това е нормално.  И загубихме с голяма разлика.


Но пак подчертавам, че в мачовете между първите четири отбора не е ясно какъв би бил изходът. От тази гледна точка можехме да играем и финал. Не знам дали щяхме да го спечелим, но имаше възможност. Но това е спорт. Изиграли сме слаб мач. А и регламентът на финалния турнир при тези междинни възрасти е такъв, че е с директни елиминации - осминафинал, четвъртфинал, без да има групова фаза. Надявам се следващия сезон да сме по-добри и да спечелим.