14 са доброволците, на които община Ботевград разчита при предoтвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации. Повечето от тях са минали специален курс, разполагат и със специално оборудване.  


Наводненията от миналата седмица показаха нуждата от по-голям брой доброволци. Затова в петък общината разпространи обявя, че набира доброволци за действия при кризи. Вчера в общината трима души са изявили желанието си да станат част от общинското доброволно формирование – съобщи  Георги Везирски, главен специалист „Подготовка на общината за отбрана и защита от природни бедствия”. Един от кандидатите е жена – уточни той.  За да станат членове на доброволното формирование, кандидатите трябва да подпишат договор с общината, а преди това специална комисия прави подбор  Задължително след това доброволците преминават безплатно обучение.


Според специална наредба, която регламентира дейността на доброволните отряди, те получават и минимално заплащане при участие  в различни спасителни дейности.


Броят на доброволците се определя от броя на жителите в общината. За Ботевград отрядът трябва да е от 24-ма доброволци. Предишната акция за набиране на доброволци  за попълване на състава бе през месец март, но тогава не се яви нито един кандидат.