Александър Везенков ще се превърне във втория българин, който ще стане част от най-силното първенство в света – НБА. От есента крилото ще носи екипа на Сакраменто, след като се разбра с клуба за три години и $20 млн.  


По този повод BBALL.BG потърси първия треньор на Александър Везенков в подрастващите формации на България – Георги Димитров. Пред нашата медия специалистът сподели какво е видял в него още като малък, как приема успехите му и какво мисли за НБА и неговото бъдеще:  


– Колко време Александър Везенков игра под ваше ръководство в националните отбори? 


– Първо, искам да му благодаря, че прие поканата да играе за българския национален отбор, защото имаше шанс да играе и за Гърция, но предпочете да играе за България и бях много щастлив от този факт. За него може да се говори много. С идването си, независимо, че беше с една година по-малък, просто беше пример за останалите като поведение, като мотивация за развитие и изпълнение на треньорските указания. Абсолютно скромен и възпитан мъж. Огромна заслуга за това има майка му, която е обърнала сериозно внимание на това той не страда от звездомания, въпреки големите си постижения. Ние още не можем да осъзнаем какво постигна това момче, на какъв връх се качи. Това е нещо небивало досега за България. 


Всички трябва да го уважават много за това нещо. Аз мисля, че това не е най-високото му постижение. Има още много какво да даде и той ще го покаже в НБА, защото неговите възможности са неограничени. Там са наясно с неговите качества – кои са силните му страни и недостатъците му. Те имат специалисти, които ще работят върху тях, за да се развие. Него го очаква много голямо бъдеще там. Аз вярвам в него, защото докато беше в моя отбор, той постигна много големи неща. Няма нищо случайно в неговите постижения сега. Всичко при него беше планирано, знаеше какво иска, полагаше усилия. В свободните си дни се подготвяше сам, както трябва да направи един голям баскетболист.  


С нас участва на две европейски първенства за кадети, в Дивизия А – в Черна гора и Чехия. И на двете той стана Реализатор №1 на турнира, сред най-добрите в Европа. На второто в Пардубице беше на 60 точки пред втория в класацията на реализаторите. Нещо, което се видя и в бъдеще. В подготовката имахме и турнир в Турция, в Газиантеп – едно мини световно първенство. Участваха отбори от различни страни от цял свят и там той стана Най-добър реализатор. Така, че пътят му е начертан. Постиженията са му ясни. Във всичките ни национални отбори е пример за останалите, лидер. За това съм му много благодарен. Щастлив съм, че имах възможност да работя с това момче. Той е изключителен спортист и човек, изключително скромен. Затова успехите го следват. 


Това, което постигна в последната година, е немислимо скоро да се случи. Единственото нещо, което му остана са последните 2 минути срещу Реал Мадрид в Каунас, ако бяха успели да победят, щяха да спечелят всичко. Нещо изключително. Още не знам дали българите могат да оценят това, което Александър е постигнал в нашия спорт.  


– Това ли е примерът, който младите, които сега прохождат в баскетбола, трябва да следват? 


– Везенков е абсолютният пример за всяко едно нещо. Първо, той има от баща си наследени качества, както и от фамилията. Майка му също беше спортистка. Има добро отношение към спорта и е наясно какво трябва да постигне. Още от малък той е имал пример в това отношение – неговият баща. Майка му е помагала много за възпитанието му. Израснал е в добро семейство и тази основа му дава шанса да бъде такъв човек и такъв спортист. За останалите баскетболисти той е абсолютен пример. В нашия отбор беше лидер и пример за останалите, заразяваше ги със старанието и отношението си към баскетбола, с начина, по което се раздаваше по време на мачовете. Изключителен човек. Много съм благодарен, че съм имал възможността да му бъда треньор и част от неговия живот да бъде споделен с мен. 


– Спомняте ли си някой специален момент, свързан с него? 


– Той винаги е бил първи в Европа – най-добър реализатор. Съперниците полагаха специални усилия, за да го опазят. Въпреки всичко, благодарение и нашите момчета, които му помагаха да се напасне с отбора, той беше неотразим. Защо казвам, че го очаква голямо бъдеще?! Георги Глушков също беше в НБА. Той имаше качествата на център – отскокливост, забиваше топката без проблеми. Александър Везенков има много други качества. За Глушков беше трудно да се нагоди към скоростта на играта в НБА, докато за Сашо няма никакъв проблем. Стрелбата от такива големи разстояния Глушков не я притежаваше. Така, че Александър има всичко възможно да направи така, че да се развива още повече. Когато един играч се наложи и играе добре в НБА, след това идват контракти като този на Домантас Сабонис – $217 млн. Него го очаква точно това, само да е жив и здрав. Моля се Господ да му даде здраве, да се подготви там и да покаже какво може. Той е показал навсякъде какво умее.  


– Александър Везенков се превърна в лидер и на мъжкия национален отбор. Приемате ли това като гордост за вас? 


– Разбира се. Щастлив съм, че моите момчета, с които работих, също са национални играчи и са лидери в клубните си отбори. Доволен съм и съм горд, че тези момчета продължават пътя си и играят за България. 


– Какво бихте им казал сега? 


– Бих им казал, че сега разбраха всичко това, което съм им говорил – че човек трябва да преследва целите си, да работи неуморно и че винаги има какво да научи. Давал съм им за пример Майкъл Джордан, който имаше отскок 1.20 м., всяко лято си взимаше треньор по физическа подготовка, за да му вдигне отскока. Има момчета, които разчитат само на таланта, но само талантът не може да те отведе до нещо положително. Талантът, многото работа, развитието и целеустремеността водят до големите успехи. Това Александър Везенков го демонстрира на всички и всички трябва да се учат от него. 


– Постигнатото в Евролигата в последния сезон ще даде ли още повече самочувствие на Александър Везенков в НБА?  


– Има всички качества. Той ще попадне на едно място, където всичко е програмирано, всеки един детайл от него ще бъде разработен. Треньорите там знаят много добре какво трябва да се направи. Има много добри специалисти, голяма база, голямо първенство. Ще срещне супер играчи, ще играе срещу такива, както и ще тренира с такива, ще се учи от тях. Само здраве му желая. 


– Сакраменто изглежда подходящ избор за него… 


– Много подходящ. Играчите са млади, силни, примери много. Мястото, където ще бъде е супер. Калифорния и това място е божествено. Така, че го очакват много щастливи моменти. Само да е здрав, да върви нагоре и да бъде като икона за нашите баскетболисти. 


– Българин не е играл в НБА от 37 години. Това е страхотен връх за България и за българския спорт… 


– Така е, но не е само това. Българин не е постигал това, което направи той тази година в Евролигата. Да си MVP, Реализатор №1 и да водиш отбора, който е най-добър, и да го изведеш до финал в това състезание… Такъв баскетболист досега не е имало. Аз съм свидетел, играл съм и съм се възпитавал от най-големите баскетболисти в България, но такова нещо като Везенков не сме имали досега. 


– Какво бихте му пожелали да постигне в НБА? 


– Искам само да преживее момента, защото ще бъде на голямо разстояние от България. Ще трябва да свиква с новата обстановка там, многото мачове, които ще се играят, многото полети. Програмата ще бъде тежка, само да е здрав и да издържи. Иначе не се съмнявам в неговите възможности и в това, което ще покаже.