Всичко зависи от това дали почвата е богата или бедна на хранителни вещества, твърдят учени.
Група учени от Университета на Северна Каролина в Шарлот (University of North Carolina, Charlotte), откриха нова закономерност при появата през есента на жълти и червени листа. Екипът от учени,  ръководен от Емили Хабинк (Emily Habinck), изследвал различни видове дървета на голям брой места, съобщава Nature.
Резултатите от изследването показват, че червените листа се появяват при дървета, които растат на почви бедни на хранителни вещества, а жълтите на почви богати на хранителни вещества. Установено било също, че червените листа позволяват по-ефективно да се използват съдържащите се в тях хранителни вещества.
Както е известно през есента дърветата прекратяват генерирането на зеления пигмент хлорофил, необходим за фотосинтеза. След това листата променят цвета си и окапват, но преди да паднат на земята дървото извлича от тях всички хранителни вещества и се запасява за зимата. Този процес е особено важен за дървета, които растат на бедна почва.
Според разпространеното в научните среди мнение червеният цвят на листата се получава от пигмента антоцианин (anthocyanin), който започва да се произвежда през есента, когато вече е спрян хлорофила. Защо тогава е необходимо дърветата да губят енергия за синтез на нов пигмент в листата, които скоро ще паднат от дървото? Една от теориите гласи, че новият пигмент защитава слабите и уязвими листа от слънчевата светлина, позволявайки им да се задържат по-дълго на дървото, за да може то да извлече повече хранителни вещества от тях. 
Придържайки се към тази теория Хабинк се опитала да я потвърди или опровергае. В резултат тя открила, че в по-високите райони, където почвата е по-бедна листата са по-червени, в сравнение с представителите на същите видове, намиращи се на плодородни земи. Според нея това е потвърждение на теорията, че изработването на антоцианин поддържа листата възможно най-дълго време и позволява на дърветата по-ефективно да се запасят с хранителни вещества за зимата.