Със захлаждането на времето излиза наяве истината за лятото и любовта. Искрата на летните романси в повечето случаи изчезва като падаща звезда. Есенната любов е нещо различно - по-дълбока и с повече смисъл. Защо? Това ще ви обяснят известни учени, ако прочетете този материал.

Сезонът на двойките
Застудяващото време е сигнал за нас, хората, че имаме нужда да сме двама. Тогава осъзнаваме, че зимата наближава, а тогава е по-трудно да намерим партньор, смята психологът Тери Орбух, професор в института за социални изследвания към университета на Мичиган. "Затова ние сме решени да търсим и да намерим подходящия партньор през есента, за да свием топло гнездо, преди да е дошла зимата", казва ученият.
Още повече, че ние, човешките същества, обичаме комфорта. "През зимата всички бързаме към топлото домашно огнище, където се чувстваме уютно защитени", казва и Сюзън Дейвис, клиничен психолог от Ню Йорк. "За гнездото обаче са нужни двама и това е онази основна, първична потребност, която все още ни движи".

Силата, наречена семейство
"Биологически, есента е логичното време за влюбване", твърди антроположката д-р Хелън Фишер, професор от университета Ръджърс. Създаването на потомство играе ключова роля: човешките същества са мотивирани да се съединяват през зимата, за да се родят бебетата през лятото, обяснява тя. "Това е механизъм за приспособяване. Лятото е време на изобилие, на по-малко стрес, добро хранене и хубаво време". Дори и да не планирате да създавате поколение в идващите месеци, на дълбоко, базисно ниво, през есента ние сме движени към създаване на двойка, която да е за цял живот.

Отново сериозни хора
Още една причина защо есента е най-добрия сезон за любов: защото през есента спираме да правим щуротии. "Лятото е време на почивки - пътуваме, отделяме се от колеги, съседи, познати", казва д-р Фишер. "Но през есента се връщаме към нормалния ритъм и се залавяме с важните неща в живота. Точно в този период сме разположени и за дълготрайно обвързване".

Тъй като фокусът ни се връща върху познатите ни групи - съседи, колеги, приятели - има по-голяма вероятност обвързването да стане факт. "Близостта се възобновява през есента. Когато рутината се възстанови, ние сме склонни да се влюбим в хора, които са около нас, които виждаме редовно.", твърди Фишер. А връзките, които се създават, по-често са трайни. Орбух обяснява това така: "Колкото по-често виждаме някого, толкова по-близък го чувстваме и сме все по-силно привлечени от него - а това предполага влюбване в по-голяма степен." Така че секси-непознатият във влака или на плажа може да бъде вълнуващ, но реалните хора, които живеят и работят близо до нас, са перспективата за истинска любов.

Облечени като за обвързване
Всеки, който разбира от мода знае, че есенната мода е сериозната мода. "С дрехите на есента все още се виждат формите - не сме обвити както през зимата, но и не показваме всичко, както през лятото. Есенното облекло казва "аз съм сериозен човек", твърди Деби Мендъл, консултант от Лонг Айлънд, Ню Йорк. "Начинът, по който се обличаме през есента показва какви сме - класата ни, възпитанието ни, отношението ни", добавя д-р Фишър. "Мъжете носят костюми - а дрехите, които отразяват постиженията и съзнанието са привлекателни, защото те изпращат сигнал, че сте сериозен, способен да станете и да отидете на работа и да се справите." Есенното облекло на жените също предразполага мъжете да възприемат потенциалната партньорка сериозно. Когато мъжът търси дълготрайна връзка, той не се интересува от къси поли и дълбоки деколтета, защото те не му вдъхват доверие, че тази, която ги облича, е способна на сериозно обвързване.

Празници на любовта
Есента възвестява началото на много празници, а никой не иска да бъде сам на Коледа, нали? "Това е празник, който всички честваме - празник на семейството, на красивата, дълбока любов. И определено не е време за кратки афери, а за създаване на истинска, стабилна връзка - тази, която намира основанието си не само в сърцето, но и в разума."

Направете следващата стъпка
Какво да правите с цялата тази информация за силата на есенната любов? Ами - излезте навън - буквално! През есента небето е някак си по-дълбоко синьо, въздухът е прохладно-свеж, листата са живописно оцветени, слънцето е меко и галещо, дъждът е романтично кротък, мирисът на дим носи послание за уют. Ако това не ви вдъхновява да отидете някъде с приятели, където може да срещнете онзи, единствения, защо не се запишете на курс - там е място, където може да се запознаете с някой, който мисли като вас и има същите интереси. Но преди да пристъпите към новите запознанства - огледайте хората от собственото си близко обкръжение - може би ще го видите (да, любовта на живота си) до автомата за кафе - в съвсем различна светлина от тази, която ви е заслепила очите през лятото и ви е попречила да го разпознаете.