Всяка вечер след 22 часа полицията ще обхожда детските площадки заради множество оплаквания от шумни прояви. Това каза пред наш репортер гл. инсп. Здравко Йотов – началник на РУ - Ботевград. 


„Разпоредил съм на дежурните полицейски патрули да правят обходи на детските площадки всяка вечер. Обект на наблюдение ще бъдат най-вече тези, за които има сигнали, че децата нарушават спокойствието на гражданите, живеещи в близост, в часовете за почивка“, съобщи той.  


Може да се стигне и до налагане на глоби на родители, които не изпълняват задълженията си, оставяйки безпризорни своите малолетни и непълнолетни деца съответно след 20 и 22 часа.  


От началото на лятната ваканция до момента само на горещия телефон на отдела по обществен ред към общинската администрация са постъпили повече от 50 сигнала за шумни прояви след 22 часа на детски площадки в Ботевград. Като най-много – 21 бр. са за детската площадка, намираща се на улиците „17-ти ноември“ и „Райна Княгиня“, следват детската площадка в ЖК „Саранск“ – между блокове 5, 6, 7, 8 – повече от 15 бр., и площадките в Градския парк – повече от 10 бр. 


Потърпевши от шума споделят, че децата реагират грубо и с обиди на забележките, които им отправят. Също според твърдения на някои от сигналоподателите, пушенето и хазартните игри са част от забавленията на детските площадки в късните часове на деня. И те с основание питат: „Къде се родителите на тези деца?!“.