Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Етрополе и Териториално поделение на Държавно горско стопанство – Етрополе призовават всички да бъдат внимателни и да пазят горите от пожари. Изключително високите летни температури създават значителни предпоставки за възникване на инциденти в полските и горски територии.


Всяко невнимателно действие като изхвърляне на угарки на тревата или от прозореца на автомобила, палене на огън на открито, оставяне на счупени стъкла, празни стъклени опаковки от храна и напитки след излет навън, които действат като лупа, както и прехвърчане на искри от двигателя при навлизане на прибираща реколтата техника или автомобили на излет може да предизвиква запалване, което да прерасне в пожар!


Трайно задържалите се екстремално високи температури през последните дни улесняват неконтролируемото и бързо разгръщане на подобни запалвания на огромни територии, като могат да застрашат живота, здравето и имуществото на хората и да навлязат в горските територии и да изпепелят цели екосистеми в тях.


И през тази година въпреки усилията за превенция на институциите са регистрирани висок брой пожари.


Основна причина за възникване на горските пожари и пожарите в земеделските площи за съжаление, въпреки всички призиви и препоръки е човешката небрежност. Само малко внимание и отговорност от страна на всеки може да предпази гората и земеделските площи от огнената стихия!


Разпоредено е стриктно спазване на разпоредбите на Закона за горите в частта за отговорността при нарушения, както и противопожарните наредби, с които се създават условия за възникване на пожари в горски и земеделски територии.


Важно е да знаете, че се налагат глоби при паленето на огън на открито на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии, както и за палене на огън в горски територии извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства. За физическите лица глобата е от до 500 лева, а предвидената имуществена санкция е до 1000 лв. За юридически лица, при които се установи нарушение, глобата е в двоен размер.


При нарушения на разпоредбите за защита на горските територии от пожари и за спазване на пожарна и аварийна безопасност, освен наказанията по чл. 270 от Закона за горите, в случай че деянието се определи за престъпление, отговорност за него може да се търси и по Наказателния кодекс. Той предвижда до 8 години затвор за причинен пожар в гората и до 10 години за инцидент, причинил щети в защитени територии.


Паленето на открит огън е възможно единствено на специално обозначените за това места. Обикновено това е в близост до поток или река. Като дори и на регламентираните за целта места гражданите не трябва да си тръгват след като са запалили огън докато не се уверят, че той е напълно изгасен.


И стопаните и ползвателите на земеделски площи е нужно да внимават със селскостопанската техника в активния летен период. Паленето на стърнища, суха трева и слама в земеделските земи и по слоговете и крайпътните ивици и други площи със суха растителност е абсолютно забранено!


При съмнение за възникване на пожар веднага трябва да се подаде сигнал на денонощния телефон 112.


Източник: РСПБЗН - Етрополе; сн.: Агро ТВ