"С интерес следя дискусията около предложението за удостояване на Александър Везенков със званието "Заслужил гражданин на Ботевград“ и искам да споделя и моето мнение.
Като общински съветник участвах в подготовката и приемането на първата наредба, регламентираща присъждането на почетни звания в общината.
Споделих своето мнение с ръководството на общината при подготовката на действащата сега Наредба за символиката и отличията на община Ботевград.
Трябва да призная, че и при подготовката на двете наредби не бяха обмислени добре критерии за присъждане на званията ,,Почетен и заслужил гражданин“ и това поражда неясноти,  да не говорим за случай на присъждането и на двете отличия на един и същи човек.
В болшинството български общини се присъжда само званието "Почетен гражданин“.


При положение, че при нас се е наложила практиката да се ползват и двете, задължително  е да се уточнят ясно критерии за тяхното присъждане.
Според мен званието ,,Заслужил гражданин“ следва да се присъжда на жители,  живели или живеещи в общината, със значим принос за нейното социално-икономическо развитие.
Носители на званието ,, Почетен гражданин“ да бъдат хора, свързани с общината и допринесли с дейността си за популяризиране името й в страната, Европа  и света.
Едва ли има позитивно настроен човек, който да не признае, че с проявите си на спортния терен, с поведението си в обществото,  Александър Везенков е един достоен посланик на Ботевград и България по света.
Дори само по тази причина той заслужава да бъде удостоен  със званието „Почетен гражданин на Ботевград“.

Цветан Коцев е дългогодишен общински съветник, бивш председател на общинската организация на БСП. Публикуваме мнението му по повод предожението Александър Везенков да бъде удостоен със званието "Заслужил гражданин на Ботевград".