Александър Везенков продължава с трупането на признания за своето фантастично представяне. Играчът на Сакраменто Кингс намери място в Топ 10 на юбилейното 50-то издание на анкетата на БТА „Спортист на Балканите“ за 2023 година. Това съобщават колегите от българската агенция. В традиционното допитване участие взеха всички национални агенции от региона. 


Компания на българина правят имена като Никола Йокич от Сърбия, както и неговият сънародник Новак Джокович, който нямаше спиране в тениса през настоящата година. В класацията не липсва още едно българско присъствие в лицето на Боряна Калейн, която спечели златото в индивидуалния многобой на европейското първенство по художествена гимнастика, както и световната и европейската отборна титла с националния тим на България.


Българският национал изпраща впечатляваща година, изпълнена с успехи, особено на европейската сцена. Крилото направи фурор с екипа на Олимпиакос, където стигна до златен требъл - титлата, Купата и Суперкупата на Гърция, както до сребро в Евролигата. 28-годишният баскетболист нямаше спиране в турнира на богатите, като прибави към колекцията си MVP на редовния сезон, намери място в Идеалната петица, завоюва приза за Най-добър реализатор през кампанията и на Финалната четворка в Каунас. Също така стана MVP на редовния сезон в южната ни съседка и в турнира за купата на страната.


Впоследствие 206-сантиметровият стрелец предприе ново предизвикателство и се озова в НБА, като стана част Сакраменто в началото на юли. По този начин той се превърна във втория българин, който се подвизава от най-силното първенство на света след Георги Глушков (б,а.-през 1985/1986).  Припомняме, че в началото на месеца Везенков грабна Спортен Икар, този път в категория "Впечатляващо представяне"., а освен това даде сериозна заявка и за Спортист на годината за 2023 г. в България.  


 Победителят и резултатите в анкетата ще бъдат обявени през следващата седмица.


  Топ 10 в анкетата на БТА "Спортист на Балканите" за 2023 година (по азбучен ред):


 Александър Везенков (България, баскетбол)
 Боряна Калейн (България, хубожествена гимнастика)
 Джанмарко Тамбери (Италия, лека атлетика)
 Ивана Шпанович-Вулета (Сърбия, лека атлетика)
 Мелиса Варгас (Турция, волейбол)
 Милтиадис Тентоглу (Гърция, лека атлетика)
 Никола Йокич (Сърбия, баскетбол)
 Новак Джокович (Сърбия, тенис)
 Симона Радиш (Румъния, гребане)
 Франческо Баная (мотоциклетизъм)