Злати Златев е ботевградчанин, завършил е УКТЦ в Правец, а след това Техническия университет. В момента работи като мениджър клиентска поддържка в компанията „PROS”.
 „ПРОС България” е лидер в разработката на високо технологични решения, които преобразуват дигитално бизнеса на авио- и B2B компании.

Продуктите на ПРОС дават възможност на компаниите да ценообразуват, конфигурират и продават своите продукти и услуги с бързина, прецизност и последователност във всички канали за продажба. Продуктите им генерират повече от 200 милиона цени и 1,7 милиарда прогнози всеки ден за предприятия в над 30 индустрии по целия свят.

Още като ученик в УКТЦ Злати Златев стана част от екипа на „Ботевградски вести” и въпреки успешната му кариера в ИТ-индустрията, връзката му с вестника не е прекъсната.

Компанията, за която работите, от години използва Изкуствен интелект. В обществото все повече се дебатира ползите и опасностите от поредната технологична революция. Какво е Вашето мнение?

Моето лично мнение е, че в тези две думи – изкуствен интелект, има само изкуствен, няма интелелект. Това, което в момента  изкуственият интелект предоставя като функционалност и изглежда „Уау”,  е като някакава магия, като някакъв магьосник, който знае как да подреди съответните действия така, че те да изглеждат като магия.
Изкуственият интелект прави точно това – той не мисли, той просто подрежда информацията, която му е достъпна по начина, по който човек иска да му бъде предоставена. Това изглежда „Уау” – че ти си говориш с машината! Ти НЕ си говориш с машината! Ти задаваш въпрос –  ИИ интерпретира въпроса, с ключови механизми събира информацията по твоя въпрос и ти я предостявя като отговор.
На практика това не е някаква панацея, а от всичко, което е изговорено по даден въпрос и той има достъп до него, ИИ дава отговорът с най-висок процент съвпадение.

Доколко ИИ е полезно за развитието на човечеството?

Изключително полезно. Цялата работа, която е свързана с това ти да кликваш нещо, машинално да извършваш повтаряеми действия, които много лесно мога да бъдат направени от машината – това всичко ще изчезне. Единственото нещо, което машината не може да направи, е  критично мислене. А в ИТ-индустрията това е голяма част от работата на един инженер, който е на високо ниво. Той винаги съобразява определени неща. Изкуственият интелект може да даде на такъв човек голяма сила. Инженерът ще може да повдигне капацитета си с пъти. Не с проценти, а с пъти. Хората в ИТ-индустрията, които имат определени познания, ще могат да използват информацията от ИИ, за да надграждат.


Сега много хора се притесняват, че  ИИ ще започне да пише и да отстранява определени неизправности в софтуерните продукти. Да, но той ще отстранява тези неща, които вече са минали, вече са познати, ако някой нещо не е догледал... Всичко това ще бъде много по-изчистено. Но определени неща в кода, които са фундаментални, той няма да може да ги промени. Той ще може да даде отговор на база на това, което е минало досега. Защото на ИИ му трябва история, без нея той не може да работи. Обаче винаги има определени слабости – това най-добре го знаят хакерите. Представете си, че си построил някаква стена, за да се предпазиш от лошите, но заради недоглеждане или поради технологичен проблем не си успял да затвориш някаква дупчица. Лошите ще търсят именно нея, за да се възползват.


Според мен изкуственият интелект засега е изкуствен, но не е интелект. Но в някакъв момент ще достигне в развитието си възможността да има критично мислене. Тогава аз бих се притеснил.
Ако изкуственият интелект успее да излъже.... То и сега има такива упражния, при които ИИ се прикрива, лъже, пише текст с определен уклон. Задаваме му да напише статия  про някаква кауза, например. И той я прави. Защото взима модели, за които е казано, че са „про”. Взима същите прилагателни, съществителни и си ги прилага. По същия начин ИИ рисува.


В нашата компания ИИ е разработван с години, за да може да преценява определени икономически обстоятелства. Може например да искаш да постигнеш по-висока печалба. А техниките да постигнеш това е да ценообразуваш на различните пазари по един начин. Ако пък искаш да продадаш най-голямо количество, но не непременно на най-висока цена,  тогава има други техники. ИИ знае как да използва цялата налична информация, за да даде отговор.

А какви според Вас са опасностите от навлизането на Изкуствения интелект?

Опасносите според мен са не толкова свързани със самата технология, а с икономиката. Тя ще бъде променена. Свързана е със загубата на много работни места, това трябва да е ясно. Загубата ще бъде за хора, които разчитат на човешката сила или воля, за да вършат определени неща. Всичко това ще отпадне. Ще има роботи, които ще чистят, роботи ще ни готвят...Мастър-шеф хората обаче  няма да си загубят работата. Те ще обучават. На практика всеки ще може да има мастър-шеф вкъщи. След като си платиш съответния  абонамент към шеф Манчев, ти ще се храниш с неговото меню.
Ако си обаче човек, който работи в строителството и не успееш да се научиш да работиш с машините? Срещу нас има строеж на сграда и аз всеки ден гледам хората, които изпълняват физически труд, който е майсторски. Има определени процеси и процедури, които трябва да следват. Те са ги научили, защото са имали горчивия опит да сбъркат определени неща и сега вече са придобили умението да построят сграда. Това умение обаче ще бъде пренесено в съответната машина.


Но ще дойде и момент как това умение да бъде развито с машината, която ти използваш. Това да  се направи еди-какъв си кофраж – ще бъде програмирано в машината. Но оттук нататък ще дойдат хората, които ще кажат как това да се направи по-бързо, по-така, или по-иначе. Това ще са хората, които ще са успешни. Другите ще отпаднат. И това ще бъде наистина много голям проблем, защото ще има хора, които просто няма да има какво да правят. И тези хора като огладнеят? Но това е тема на друг разговор.


Представете си времето, когато хората са се возели на коне. Изведнъж идват автомобилите. В началото са смешни, тромави... Но идва следващата стъпка в човешкото развитие. Изкуственият интелект ще бъде следващата стъпка в човешкото развитие. Това най-вероятно ще ни помогне да излезем извън пределите на земята много по-лесно.


Според мен все още бизнесът не е наясно кой ще внедри тази технология най-добре. Засега се притесняват да стане широко достъпна преди те да са успели по някакъв начин да я лицензират за своя лична употреба. Защото ако това е нещо, до което всеки има достъп  – има страшно талатливи хора по света, които работят заедно и на практика не може да се контролира. Не е както по времето на Опенхаймер, когато той се състезава с други хора. Затова иска в екипа си Нилс Бор, за да му даде най-доброто в своята област.
Днес светът е много по-свързан. Ние седим тук, но работим с хора в САЩ, в Австралия, дори използваме часовата разлика, за да сме максимално ефективни. Откритията на новости вече стават еспоненциално.


Въпросът е дали всичко се прави в името на доброто за хората, да се разработят роботи, които вземат най-добрите практики...Например ги обучат за климатичните специфики на Африка, където се борят с глад и недостиг на вода. Знаете вече има автоматизрани ферми. Например в Нидерландия на един квадратен метър земя изкарват еди-колко си продукция. Ако всичките тези неща и тази автоматизация пренесат в  Африка, могат да й решат проблема. Но Африка ще стане 4 милиарда души, огромна сила. И ако те решат, че вече са нахранени и искат да видят какво е в Европа, а пък ние им забраним по някаква причина, как ще ги спрем?


Според мен Изкуственият интелект е следващата техонологична революция, която човечеството ще изживее. Но е много по-натоварена с историята от предишните технологични революции. И вече са много по-установени всички играчи и те знаят какво следва. Те не са хора, които не могат да погледнат 5 години напред, при положение, че управляват милиарди и са ги създали тези милиарди. /А не като нашите пичове, които са ги получили отнякъде и ги харчат/. Те много добре осъзнават, че това ще е нещото, което ще създаде нови центрове. И те просто искат да бъдат този център, който ще внедри тази технология и ще я използва като икономическо, военно и вякакъв вид преимущество спрямо другите.