Община Ботевград ще участва като проектен партньор на общините Петрич и Сандански по процедура „Екологосъобразна мобилност“, финансирана от Механизма за възстановяване и устойчивост. 


Процедурата е в изпълнение на инвестиция “Екологосъобразна мобилност – пилотна схема за подкрепа на устойчивата градска мобилност“ по компонент “Устойчив транспорт“ и определя условията за подбор на проектни предложения за закупуване на нови превозни средства за обществен транспорт с нулеви емисии, зарядни станции за превозни средства за обществен транспорт, интелигентни цифрови решения за транспорта в общините, инфраструктура за безопасна градска мобилност, насочена към уязвимите участници в пътното движение – пешеходците и велосипедистите. 


Министерството на регионалното развитие и благоустройството, определено за структура за наблюдение и докладване на средства по Механизма за възстановяване и устойчивост, е отправило покана до всички допустими кандидати по тази процедура да представят проектни предложения до 2 октомври 2023 год. Допустими са 40 общини, сред които и община Ботевград, от 6-те региона за планиране. 


За целите на процедурата е задължително кандидатстването в партньорство между две общини и един оператор на обществена услуга за превоз на пътници. Във връзка с това изискване Община Петрич е отправила покана за партньорство до две допустими общини от Югозападен район – Сандански и Ботевград. След проведени редица разговори за формиране на обща проектна идея, както и за структуриране на партньорство, е уточнено: 


Община Петрич, в качеството си на кандидат, възнамерява да участва в предложението за изпълнение на инвестицията със следните дейности: закупуване на минимум три електрически автобуса и зарядни станции за тях, разработване и изпълнение на осветеност на пешеходни пътеки и разработване на Генерален план за организация на движението;


Община Сандански, в качеството си на партньор по проекта, ще се включи в неговото изпълнение със закупуването на минимум три броя електрически автобуса и зарядни станции за тях, разработване и изпълнение на осветеност на пешеходни пътеки и разработване на Генерален план за организация на движението;


Община Ботевград, също в качеството си на партньор по проекта, ще участва с дейности за изграждане на велоалея до Врачеш: “Велоалея за споделено велосипедно и пешеходно движение от км 195+190 по километража на път I - 1 Ботевград – Витиня до км 196+577 /чешма/ - етап I“, както и за изпълнение на дейности за осветеност и сигнализация на пешеходни пътеки. Съгласно изготвените индикативни количествено-стойностни сметки за реализация на дейностите, които ще изпълнява Община Ботевград, разходите за изпълнение на инвестицията възлизат приблизително на около 1 000 000 лева, 10% от които следва да осигури от собствено съфинансиране. 


За да участва като проектен партньор, Община Ботевград ще поиска съгласието на местния парламент. Това ще стане на извънредно заседание, насрочено на 5 септември.