Ботевград е развиваща се община и има инвеститорски интерес за закупуване на имоти в града и селата. Затова сме предложили една реалистична прогноза на приходите от продажби на нефинансови активи, с които ще финансираме, както е по закон, изцяло капиталови разходи. Продължаваме активно да търсим външно финансиране по линия на държавния бюджет, както и средства, осигурени по европейските програми. Намираме се в началото на новия програмен период, подготвят се проекти, с които общините ще кандидатстват. Основното финансиране по линия на европейски средства е по Националния план за възстановяване и устойчивост. Бюджетът най-вероятно ще бъде актуализиран, след като излязат резултатите и се види кои от проектните предложения и на каква стойност ще бъдат одобрени. Приходната част на бюджета, която е 55 000 000 лева, има потенциал да бъде увеличена с близо 35-40 милиона лева, ако бъдат финансирани две трети от заявените проекти по Плана за възстановяване и устойчивост. Това каза кметът Иван Гавалюгов по време на общественото обсъждане на проектобюджета на Община Ботевград за тази година. Той съобщи, че по програмата за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в жилищни сгради, финансирана със средства от Плана за възстановяване и устойчивост, са подадени 35 проекта за около 37 000 000 лева. Освен това Общината е внесла проекти за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сгради от образователната инфраструктура, за модернизация на училища и детски градини, за Дома за възрастни хора, за публични сгради, за улично осветление. Тези проекти не фигурират в бюджета, тъй като няма сключен договор със съответния управляващия орган, посочи кметът Гавалюгов. 


В началото на обсъждането градоначалникът обърна внимание, че голяма част от бюджета за 2023 година на практика се реализира, включително са гласувани средства за 90 на сто от обектите в програмата за капиталови разходи с отделни решения на Общински съвет - Ботевград. Той представи разпределението на средствата по функции, групи и дейностите и изброи основните обекти, които се изпълняват към момента. По проект към Държавен фонд “Земеделие“ се ремонтира главната улица във Врачеш и се извършва реконструкция на пътя между селата Липница и Елов дол. Проектът е на стойност около 5 000 000 лева и включва още два обекта, които не се изпълняват по обективни причини. Така например реконструкцията на пътя Ботевград-Зелин все още не в ход, тъй като се очакват средства за подмяна на водопровода и канализацията по него. Срокът за изпълнение на този проект е удължен до 2025 година.  


Покрай ремонта на главната улица във Врачеш е подменен километър и половина водопровод, изцяло с общински средства. “Може да се каже един непредвиден разход, но разбрахме в хода на работата, по сигнали на местни жители, че има проблем. В предходни години, държа да отбележа, е подменена водоснабдителна система, но се оказа, че е с некачествени материали“, обясни кметът Иван Гавалюгов. 


С целеви средства от държавата се извършва подмяна на водопровода в Трудовец. Осигурено е финансиране - около 3 млн.лв. за корекция на коритото на р.  Касица в рамките на регулацията на селото. Половината средства са преведени на Община Ботевград. До десет дни ще приключи разглеждането на офертата на фирмата, която кандидатства за изпълнител на този обект.


Над 50 са обектите в Ботевград и селата, които ще бъдат реализирани през настоящата година. Генерално се решава проблемът с водоснабдяването на селата Боженица, Липница и Елов дол. В момента текат благоустройствени дейности в междублокови пространства, ремонтират се детски заведения, извършва се реконструкция на площадното пространство пред и около паметник-костница на Ботевите четници в Скравена.


За ремонт на площада в Ботевград има изготвен проект, с който Общината кандидаства за финансиране от държавен фонд “Флаг“, припомни градоначалникът. 


По време на обществото обсъждане стана ясно, че Община Ботевград е внесла седем проекта в Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане.  “Доста дейности за превенция от наводнения и с отстраняване на щетите от наводненията са свързани с осигуряване на финансиране. Седем проекта сме внесли в Междуведомствената комисията. Трябваше през август да има решение, доколкото разбирам комисията все още не е заседавала“, съобщи кметът Гавалюгов.   


В отговор на въпрос градоначалникът съобщи, че е почистен участък от коритото на река Чешковица, който попада в регулацията на селото. Също така почистени са и 500 метра извън регулацията, до вливането й в река Бебреш, въпреки че това е ангажимент на областната управа.  


“Преди няколко дни получихме писмо от Напоителни системи, че имат намерение да почистят коритото на река Бебреш. Във връзка с това се изисква от Общината да издаде съответните разрешения за изсичане и почистване, които са своевременно издадени. Надявам се държавата наистина да си изпълни ангажимента, защото част от проблемите са свързани с непочистено корито на река Бебреш. В Скравена почистихме коритата на реките Бебреш и Церовица в регулация. В село Новачене почистихме, макар и след наводненията, коритото на река Новаченка. Тя не е излизала от десетилетия. Има конкретна причина да се влива повече вода в нея и това е свързано със сигурност с новите отводнителни съоръжения на четирилентовия високоскоростен път, който се изгражда между Ботевград и Мездра.  


За реките Чешковица, Стара река и Новаченка имаме изготвени проекти, които са внесени в Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане. Очакваме осигуряване на средства за корекции. Остава ни да почистим коритото на река Осеница във Врачеш, за което имаме оферта и сключен договор с фирма. През този месец ще бъде изпълнено. В момента се извършва почистване на наносите на Стара река“, съобщи още по време на обсъждането на бюджета кметът Иван Гавалюгов.


Предстои Бюджет 2023 на Община Ботевград да бъде внесен за гласуване в местния парламент, което ще стане през месец септември.