Днес бе даден старт на изпълнението на проект за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в ПГТМ „Христо Ботев”. Проектът е на стойност близо 2 милиона лева и се финансира от Министерството на образованието и науката по програма „Региони в растеж 2014-2020”.


Първата копка символично бе направена днес от кмета на общината Иван Гавалюгов и директорът на професионалната гимназия Иван Николов.


Предстои подмяна на покрива на училищната сграда и работилниците, саниране  на фасадата с монитиране на 10 сантиметрова изолация, изграждане на асансьор, осовен ремонт на физкултурния салон, смяна на дограмата на учебните работилници. Класните стаи и санитарните възли също ще бъдат ремонтирани, както и двора на училището. В проекта е предвидено изграждането на нова спортна площадка и подмяна на настилките в двора.


Фирма „Билд инженеринг” е спечелила обществената поръчка за изпълнител на ремонта. Срокът е до края на календарната 2023 година.


Ремонтът ще се извършва парарелно с учебната дейност. „Направили сме организация да се използват учебните стаи, които са четвъртия етаж, които сега са свободни. Ако се наложи ще ползваме и учебните зали в сградата на общежитието” – заяви Иван Николов. Освен това ремонтът в класните стаи ще се прави след 14 часа, когато учебните занятия са свършили” – допълни той.


Това е най-мащабният ремонт, който се прави в училището след наговото отваряне през 1962 година.