- Откъде си? - пита ме непознат чужденец.


- От България - отговарям.


- Да, казва той - диваци, крадци, цигани, престъпници, леки жени...


- Извинете - питам го - Вие дивак ли сте, крадец, престъпник... ходите ли по жени?


- Кой, аз... аз? Не - отговаря обидено - защо казвате това?


- Ако харесвахте историята, щяхте да ме идентифицирате с Хан Аспарух, българския народ е един от най-древните в Европа и света. Нашите предшественици са били част от създаването на много велики империи. Като наследници на тази античност, ние първи започваме на използваме Славянската писменост, веднага след създаването ѝ. Активното ѝ разпространение сред славянските народи се дължи именно на страната ни.


Ако харесвахте спорта, щяхте да ме идентифицирате с Дан Колов, с Петър Стойчев, Станка Златева, Таня Богомилова, златните момичета на художествената гимнастика, Стефка Костадинова, Йордан Йовчев, Ивет Лалова, Григор Димитров...


Ако обичахте изкуството и музиката, щяхте да ме познаете в


Николай Гяуров, Райна Кабаиванска, Стефка Съботинова, Милчо Левиев...


Ако се интересувахте от кулинария, щяхте да знаете, че родината на киселото мляко е България.


Ако се интересувахте от техника, щяхте да знаете, че първият дигитален ръчен часовник е изработен от българин, както и първият електронен, непрограмируем компютър.


Ако се интересувахте от открития, щяхте да знаете, че най-отдалечената от Слънцето планета е открита от българин.


Ако се интересувахте от история, щяхте да знаете, че първата жена летец на боен самолет е българка.


Ако се интересувахте от техника и музика, щяхте да знаете, че първата компактна магнетофонна касета, на която двайсетина години светът слушаше "Бийтълс" и "Ролинг Стоунс" е изобретена в България.


Ако се интересувахте от медицина, щяхте да знаете, че Нивалинът /лекарствен препарат, който се извлича от кокиче. Намира широко приложение в неврологията при лечението на полиомиелита в цял свят/ е открит от българин.


Ако се интересувахте от живопис, щяхме да говорим за великия Владимир Димитров - Майстора...


Ако се интересувахте от автомобилостроенето, щяхте да знаете, че уникалната автоматична скоростна безстепенна кутия е изобретена от българин.


Ако се интересувахте от археология, щяхте да знаете, че първото обработено злато в света е открито в България.


Ако се интересувахте от чужди езици, щяхте да знаете, че софтуерът за свободна комуникация по телефон, микрофон и интернет между всички езици и диалекти по света е създаден от българин.


Ако бяхте турист, щяхме да си говорим за Черно море, Родопите, делтата на Дунав, Розовата долина, манастирите и църквите.


Ако се интересувахте от спорт, можехме да си говорим за леката ни атлетика и незабравимият скок на Стефка Костадинова.


Ако се интересувахте повече от моята родина, щяхте да разберете, че сме имали царе и царици, а хората на изкуството, театъра и филмите, писатели, поети, актьори и музиканти са повод за гордост. Бихте се изненадали да разберете колко много българско наследство има в списъка на ЮНЕСКО и колко живописни места в България


Dobrinka Nikolova Tsvetkova