На 16 септември в София се проведе Трето издание на детския шахматен турнир „КУПА Елит“. Домакин на събитието беше шахматен клуб „Елит“. Tо премина при перфектна организация, създадeна от ръководството на клуба в лицето на неговия президент -  Венета Петкова.


Турнирът бе открит от заместник-министъра на спорта Даниела Дашева, изпълнителния директор на Българската шахматна федерация 2022 - Божидар Пелов и от Венета Петкова.


Дисциплината - ускорен шах, с време за мислене 10 минути на човек, а кръговете - седем. Близо 70 деца от цялата страна мериха сили, разделени в категории от 6 до 14 години. Макар и скромно като брой участници, малките възпитаници на шахматен клуб „Балканъ“ предизвикаха истински фурор с представянето си. Участие взеха Богдана Дикова - категория девойки до 14 години, Едоардо Узунов - момчета до 12 години, и Симеон Владимиров също момчета до 12 години.


Нашите представители бяха придружени от своя треньор - Галин Иванов.


За Богдана и Едоардо, като възпитаници на ШК „Балканъ“, това бе първи официален тyрнир. Макар и дебютанти, те се справиха отлично. Богдана нямаше проблеми и без конкуренция достигна до сребърен медал при девойките с резултат от 3,5 точки. Не така обаче седяха нещата при Едо и Мончо. Тяхната категория бе най-масова и оспорвана. И двете ни момчета започнаха с победи. Във втория кръг Едоардо загуби, а опитният Симеон тръгна с три победи от три кръга и превзе върха на временното класиране. Последва голям срив, изразяващ се в две последователни загуби на Мончо в  4 -тия и 5-ия кръг. През същото време пък Едо побеждаваше. След 5-ия кръг и двамата имаха по 3 точки с добри шансове за медали. Фатален за Едо бе 6-и кръг, когато в абсолютно спечелен ендшпил, направи груба грешка и загуби играта, както и шансове за призово класиране. Симеон победи лесно. И всичко трябваше да се реши в последния - 7-и кръг.


Осем шахматисти с разлика от 0.5 точка имаха шансове за медали, като с най-добър коефициент при равни точки имаше Симеон. Но победата бе задължителна и той я постигна по категоричен начин над опонента си от ,,Славия" - София. След поредицата турнири, класирайки се неизменно на 2-ро или 3-то място, най-накрая Симеон стана златен.


При награждаването на медалистите, организаторът Венета Петкова заяви, че освен с баскетбола Ботевград вече трябва да се гордее и с шахматната си игра!


Президентите на клуба Дамян Маринов и Константин Лазаров са изключително доволни, че в града ни е поставена стабилна основа на този инелектуален спорт, който дава възможност на децата да мислят, разсъждават и анализират, растейки. Това сподели треньорът на ШК "Балканъ" Галин Иванов. Той изказва специална благодарност на международен гросмайстор Владимир Димитров, за това че оказва помощ с ценни съвети и напътствия!