Над 3000 работещи в Елаците-Мед и техните семейства от Етрополе и региона, както и служители в други дружества от Група ГЕОТЕХМИН отпразнуваха Деня на миньора. Мотото на тазгодишното честване е „Заедно работим, заедно празнуваме!“ На 20 септември ще е празникът в село Мирково за работещите в Обогатителния комплекс.


„Елаците-Мед е дружество, което е показало, че може да се развива устойчиво в периоди на икономически кризи и трудни периоди. Дружество, което използва най-съвременни техники и технологии, с отговорно отношение към хората, работещи в него, към околната среда и местните общности. Пожелавам на Вас от мое име, от името на УС на Елаците-Мед и от името на УС на БМГК здраве, благоденствие и нека Свети Иван Рилски Ви закриля и благославя делата Ви“, каза в своето слово изпълнителният директор на дружеството и председател на УС на Българската минно-геоложка камара инж. Драгомир Драганов. 


На събитието присъстваха проф. дтн инж. Цоло Вутов – управител на Геотехмин, председател на НС на Елаците-Мед и почетен председател на НТС по МДГМ, д-р инж. Иван Вутов – заместник-управител на Геотехмин, председател на СД на Геотрейдинг АД и заместник-председател на УС на КРИБ, г-н Доминик Хамерс – изпълнителен директор на Геотехмин ООД, г-жа Емилия Илиева – изпълнителен директор на Геотрейдинг АД, цялото ръководство на медодобивното дружество. Празникът почетоха  Негово Високопреосвещенство Негово В. Пр. Ловчанският митрополит митрополит Гавриил, председателят на ОбС Етрополе г-н Христо Андреев, заместник-кмета г-жа Станка Димитрова, изпълнителният директор на БМГК д-р инж. Иван Митев, г-жа Нешка Робева – заслужил майстор на спорта, още много гости, приятели и работещи в дружества от Група ГЕОТЕХМИН и техните семейства.


„Господ дава мъдрост на вашите ръководители и добри решения, за да може толкова години това предприятие да храни толкова много хора и да оказва милост на толкова много нуждаещи се в най-различни сфери на нашия живот. Ние благодарим на г-н Цоло Вутов и на целия екип, затова, че вие с Вашия труд, с Вашето милосърдие съживявате целия край и извършвате полезна дейност за нашата родина.“ С тези думи се обърна митрополит Гавриил към празнуващите, след като отслужи тържествения водосвет. 


„Нашата професия, в този дигитален свят, който ни заобикаля, продължава да бъде в основата на индустрията и икономиката. Медта е навсякъде около нас и е ключова за много производства. Въпреки че всяка година добиваме и преработваме все по-бедна на мед руда, благодарение на инвестициите в повишаване на производствения капацитет, както и на професионализма на служителите на „Елаците-Мед“ успяваме да поддържаме равномерно производство“, каза инж. Стоил Димитров, Генерален директор „Производство“. Той благодари на всички бивши и настоящи работници, служители, и партньори, като пожела много нови успехи.


„Изминаха 4 години от последното събитие в подобен мащаб. Години, в които въпреки трудностите екипът на „Елаците-Мед“ продължи да надгражда технологичното ниво на компанията. Нашата мисия е с отговорност към утрешния ден да градим новите хоризонти за всички онези, които след време ще поемат по нашите стъпки“, каза д-р инж. Ивайло Николов, директор Рудодобивен комплекс.


Приветствие по време на празника отправи и инж. Владимир Александров, Председател на „Клуб на миньора и минното дело при Елаците-Мед – Етрополе“, който сподели за реализираните инициативи, които сдружението и клуб „Спорт и здраве“ са организирали през последната година, като подчерта, че те са над 70.


Водещите на празника бяха Станислава Генчева и Камен Воденичаров. За чудесното настроение на гостите се погрижиха местните изпълнители „Етро Брас Бенд“, танцов състав „Балканска младост“ и певицата Вили Рай. След тях сцената превзеха 100 кила и гайдарите от група „300 литра“. Програмата беше изключително богата, като част от нея бяха комиците Кръстьо Лафазанов и Ненчо Балабанов, оркестър „Канарите“, фолк певицата Ивана, „Гъмзата Брас Шоу“ и разбира се - „Ку-Ку Бенд“ и балет „Магаданс“. Събитието завърши с тържествена заря.