На 11 октомври, сряда Телевизия Ботевград ще излъчи третата част от авторската поредица за Португалия. Тя започва веднага след емисията Новини, която е от 20.30 часа.

 



Този трети епизод е посветен на три емблематични за Португалия места. Първото е поклонническият център Фатима - едно от най-светите места в Европа и трето по значимост след Йерусалим и Ватикана. Място, където чудесата се случват, желанията се сбъдват, а хората намират отговор на най-съкровените си молитви.

 

В това място има специален музей, в който се пазят хилядите дарове от благодарните поклонници. Сред тези дарове е и пръстенът на Папа Йоан Павел Втори, дарен лично от него при едно от трите му посещения.

 



Другото много известно място е курортът Назаре, където са най-големите и свирепи океански вълни. Заради тях тук идват най-известните състезатели по сърф от целия свят. В ресторантчетата се предлагат най-добре приготвените морски деликатеси, а известните със своята пищна носия местни жени продават страхотни ядки на площадчетата.

 



Третото място, на което ще обърнем внимание, е манастирът Баталя - символ на португалската национална гордост. Издигнат по повод победата на португалците над кастилците в селцето Алжубарота през 1385 година, днес той привлича милиони туристи от цял свят. През 1983 година е включен в списъка на ЮНЕСКО като признание за неговото историческо и архитектурно значение. В него са погребани крал Жуан и съпругата му Филипа Ланкастърска, както и техните наследници. Изключително красиви са недовършените параклиси със своите сложни и и изключително красиви детайли. В самият манастир е гробът на Незнайния воин,  в памет на който непрекъсното има почетна стража.